Tradycyjna szarlotka jest najczęściej na kruchym cieście z dodatkiem mąki pszennej, jajek i masła. Nasz odmieniony jabłecznik ma zupełnie inną formę. W składzie nie znajdziecie glutenu. Zamiast mąki pszennej w przepisie znajduje się mąka kokosowa, kukurydziana oraz skrobia ziemniaczana. Zamiast zwykłego cukru buraczanego wykorzystany został ksylitol. Jest on o wiele bardziej przyjazny dla naszego organizmu. Przede wszystkim nie podnosi tak znacząco glukozy we krwi. Przypisuje mu się również działanie przeciw próchnicze. Jeśli interesuje Cię temat ksylitolu odsyłamy Cię tutaj nowa-moda-czy-wartościowy-substytut-cukru .W trakcie czytania możesz przekąsić nasze ciasto, które z pewnością zadowoli nie jedno podniebienie. Smacznego!
Składniki na 8 porcji szarlotki:
- jabłka 3 średnie sztuki
- mąka kukurydziana pół szklanki
- mąka kokosowa 3 łyżki
- jogurt naturalny 180 ml
- skrobia ziemniaczana 1 łyżka
- jajka 3 sztuki
- cynamon 1 łyżka
- ksylitol 4 łyżki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 140 kcal
Sposób przygotowania:
Jabłka należy obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wymieszać je z cynamonem i ksylitolem. Następnie należy roztrzepać jajka z jogurtem. Do płynnej masy należy dodać mąkę kukurydzianą, mąkę kokosową, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wcześniej przygotowane jabłka mieszać z masą z mąki i piec przez 40 minut w 180 stopniach C.
Smacznego!