Ciasto czekoladowo-owsiane z owocami

Ciasto dietetyczne z owocami

Lekkie i sycące ciasto dla osób znajdujących się na diecie

Składniki na ciasto:

1 tabliczka gorzkiej czekolady 80% kakao (100 g)
1 szklanka płatków owsianych górskich (100 g)
3 jajka 
100 g ksylitolu lub erytrolu
60 g oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee
1/2 laski wanilii (ziarenek)
truskawki przekrojone na pół (lub inne owoce jagodowe - maliny, borówki)

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmielić (np. w młynku do kawy). Czekoladę rozpuścić z masłem / olejem w kąpieli wodnej. Jajka rozdzielić. Żółtka utrzeć z ksylitolem i wanilią. Dodawać porcjami czekoladę. Dodać zmielone płatki i dobrze wymieszać łyżką. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.  Stopniowo dodawać białka do masy czekoladowej, delikatnie mieszać. Blachę  wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie. Wierzch wyłożyć owocami. Piec 25 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje właśnie schłodzone.

Smacznego!

Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje