Jajecznica z szynką i pomidorami

Jajecznica z szynką i pomidorami

Popularny i zdrowy posiłek spożywany najczęściej jako śniadanie, ale również może być serwowany w innych porach dnia

To danie świetnie sprawdzi się na śniadanie. Dzięki obecności tłuszczy w jajkach oraz węglowodanów złożonych w pomidorach i pieczywie, całe danie da nam sytość na długi czas. Oprócz pomidorów możesz dodać również inne warzywa, np. paprykę. Dodatkowa porcja warzyw nie doda dużo energii, ale jedynie większy zastrzyk witamin i składników mineralnych.

Składniki na  jedną porcję jajecznicy:

  • jajka -2 sztuki  (najlepiej z wolnego wybiegu lub od gospodarza)
  • masło klarowane -1 łyżeczka
  • szynka z indyka -2 plastry
  • pomidor- 1 sztuka
  • chleb żytni -2 kromki

Wartość odżywcza: 433 kcal

Sposób przygotowania:

Szynkę pokroić na kawałki, wymieszać z rozkłóconymi jajkami. Dodać ulubione przyprawy, mogą być zarówno świeże jak i suszone. Upiec jajecznicę na maśle klarowanym. Zjeść z pieczywem i pokrojonym pomidorem.

Smacznego!




Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje