Koktajl z mango i awokado

Koktajl z mango i awokado

Egzotyczny napój pełen witamin

Takie pyszne orzeźwienie w gorące upalne dni, może zapewnić nam pyszny koktajl

Nasza propozycja to mieszanka awokado i mango. Takie egzotyczne połączenie zapewni nam dostarczenie błonnika, kwasów tłuszczowych, witamin jak i składników  mineralnych. Przy wybieraniu awokado, pamiętajcie, że musicie wybrać to najbardziej dojrzałe. W przeciwnym wypadku, będzie ono niedobre w smaku. Jeśli chcecie wykonać koktajl z połowy porcji, nie wyjmujcie z jednej części awokado pestki. Dzięki pestce awokado nie ściemnieje.  

Składniki na 4 porcje koktajlu:

  • mango 1 sztuka
  • awokado 1 sztuka
  • banan 1 sztuka
  • syrop daktylowy 2 łyżki
  • olej kokosowy 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny 0,5 małego kubeczka

Wartość energetyczna jednej porcji: 200 kcal

Sposób przygotowania:

Owoce obrać ze skórki, podzielić na mniejsze części i wrzucić do misy blendera. Dodać olej, syrop daktylowy oraz jogurt. Całość dokładnie zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Do koktajlu można opcjonalnie dodać nieco soku z cytryny, który utrzyma odpowiedni kolor całego koktajlu. Jeśli szukasz orzeźwienia, schłodź całość  w lodówce. 

Smacznego!

Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje