Pascha dietetyczna

Pascha dietetyczna

Przepis na lekkie święta!

Święta wcale nie muszą być ciężkie i przesycone tłustymi ciastami. Przekonaj się jak łatwo można przygotować lżejszą wersję popularnego ciasta. W naszej propozycji użyliśmy chudego sera i całe mnóstwo różnorodnych bakali. Słodycz deserowi nadaje ksylitol, daktyle i rodzynki. Nieprzetworzone orzechy to skarbnica wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego ich obecność w tym cieście jest niezwykle trafiona i potrzebna. Cały deser ma fajną konsystencję, gładki ser i chrupiące bakalie, dodadzą więcej wrażeń smakowych. Spróbuj i zobacz jakie to dobre! 


Składniki na około 10 porcji paschy:

  • zmielony ser biały  0,5 kg
  • ksylitol  4 łyżki
  • jogurt  2 łyżki
  • orzechy włoskie  1 garść
  • migdały 1 garść
  • daktyle  4 sztuki
  • rodzynki  1 garść
  • skórka pomarańczowa  1 łyżka

Wartość energetyczna jednej porcji: 124 kcal 

Sposób przygotowania:

Ser twarogowy zmielić. Tak, aby powstała delikatna i gładka masa. Do twarogu dodać ksylitol, jogurt, a następnie wszystkie bakalie. Całość wymieszać. Tak przygotowaną serową masę, należy przełożyć na sitko i przykryć gazą. Przełożyć ciasto do lodówki i odczekać kilka godzin. Po tym czasie wyjąć paschę i ozdobić według preferencji.

Smacznego! 






Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje