Potrawka z soczewicy z dodatkiem warzyw

Potrawka z soczewicy z dodatkiem warzyw

Zdrowa walka z niechcianymi kilogramami

Soczewica należy do grupy roślin strączkowych i podobnie jak inne rośliny z tej grupy posiada właściwości prozdrowotne. Potrawy z soczewicy zawierają  potas i kwas foliowy. Polecane są szczególnie osobom z wysokim ciśnieniem oraz kobietom w ciąży.  Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, lecz nie zawiera  wszystkich niezbędnych aminokwasów. W połączeniu z innymi produktami roślinnymi możemy uzyskać dobre źródło pełnowartościowego białka co może być alternatywą dla mięsa.

Składniki na jedną porcję dania z soczewicą:

  • Kapusta włoska 2 liście 110 g 
  • Przecier pomidorowy 2 łyżki 30 g 
  • Imbir mielony 1 szczypta 0,5 g 
  • Seler korzeniowy 1 plaster 60 g 
  • Cebula czerwona 0,5 śr. sztuki 40 g 
  • Sok jabłkowy 0,75 szklanki 190 g 
  • Pietruszka, korzeń 0,25 śr. sztuki 
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka 10 g 
  • Soczewica zielona, nasiona suche 3 łyżki 40 g

Wartość energetyczna jednej porcji:368 kcal

Soczewicę namoczyć 30 minut przed rozpoczęciem gotowania. Czerwoną cebulkę kroimy w drobną kostkę podobnie jak pietruszkę i seler. Liście kapusty szatkujemy dość drobno. Następnie podgrzewamy w garnku oliwę i na niej szklimy cebulę. Dodajemy pietruszkę, seler, liście kapusty i soczewicę. Całość zalewamy szklanką wody (może być przegotowana) tak aby wszystkie składniki mogły zażyć całkowitej kąpieli. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu do momentu uzyskania pożądanego stopnia miękkości warzyw. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, solimy, pieprzymy i "imbirujemy" do smaku.

Sok jabłkowy podkreśli walory potrawy :) 

Smacznego!

Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje