Pstrąg z kaszą jęczmienną i warzywami

Pstrąg z kaszą jęczmienną i warzywami

Samo zdrowie na talerzu

Danie, które zasmakuje każdemu! 

Ryba razem z kaszą i warzywami pozwoli na stworzenie w pełni pełnowartościowej propozycji na danie obiadowe. Propozycję przedstawioną poniżej możesz modyfikować wedle uznania. Zamiast papryki użyj cukinii, a jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, kaszę jęczmienną wymień na jaglaną. Jak widać jeden pomysł możesz zmienić dowolnie poprzez modyfikację zaledwie dwóch składników. 

Składniki na porcję dla jednej osoby:

  • pstrąg 1 filet około 200g
  • kasza jęczmienna 4 łyżki
  • papryka żółta 0,25 sztuki
  • czerwona 0,25 sztuki
  • natka pietruszki 0,5 łyżeczki
  • koper 0,5 łyżeczki
  • skórka z cytryny do smaku
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 1.5 łyżki
  • wywar z warzyw 1 szklanka

Wartość energetyczna dania: 650 kcal

Sposób przygotowania:

Skórkę otartą z cytryny połączyć z łyżką oliwy, koperkiem i natką pietruszki. Dodać łyżeczkę soku z cytryny. Tą marynatą posmarować posoloną rybę. Odstawić na 15 min. Wstawić do piekarnika na 15 - 20 min. rozgrzanego do 180 st. Na oliwie podsmażyć paprykę. Wsypać kaszę, zalać bulionem i gotować pod przykryciem, do miękkości. Podawać z rybą.

Smacznego!


Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje