Przepis na nasz gulasz jest niezwykle elastyczny. Pamiętaj zawsze możesz zastąpić mięso innym rodzajem. My polecamy na przykład kurczaka, indyka czy wołowinę. Jeśli w domu masz nieco inne warzywa, dołóż je. Niech to będzie papryka, trochę cukinii czy fasolki. Masz wielką dowolność. Taki gulasz idealnie sprawdzi się w obecności kaszy na przykład gryczanej, która jest bogactwem magnezu. Kaszę możesz wymienić również na przykład na wysokiej jakości pieczywo razowe.
Składniki na 2 porcje gulaszu:
- mięso z piersi kurczak 200 g
- groszek z puszki 0,5 sztuki
- pieczarki 6 średnich sztuk
- cebula 0,5 średniej sztuki
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- wywar warzywny lub drobiowy 0,5 szklanki
- masło klarowane 1 łyżka
- pieczywo razowe 2 kromki
- słodka i ostra papryka do smaku
- sól pieprz
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 340 kcal
Sposób przygotowania:
Na maśle klarowanym upiecz pokrojone na kawałki mięso. W między czasie dorzuć po kolei posiekaną cebulę, pieczarki. Całość zalać przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym lub rosołem (bulion warzywny przygotuj na bazie marchewki, selera i pietruszki). Wszystko dusić ze sobą i po kilku minutach dodać koncentrat, groszek i przyprawy. Zostawić całość jeszcze przez chwilę na patelni, tak aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Jeść z pieczywem.
Smacznego!