Odporność? Zbuduj ją naturalnie!

Poznaj skuteczne metody na zwiększenie odporności w sezonie jesienno-zimowym.

Deszcz, wiatr, ogólne uczucie chłodu po gorących wakacjach daje nam na samym początku w kość. Wszystko to odbija się błyskawicznie na naszym zdrowiu. Jak sobie pomóc w jak najbardziej naturalny sposób i zwiększyć swoją odporność?  Metod jest wiele, dzięki nam poznasz te, które są najlepsze i wielokrotnie wypróbowywane!  

Witamina C - najsilniejszy antyoksydant

Przeziębienie, spadek odporności. Po tych kilku stwierdzeniach od razu narzuca nam się na myśl witamina C.  Bardzo słusznie! Jest to jedna z tych witamin , która poradzi sobie z takimi dolegliwościami jak żadna inna. Jej antyoksydacyjne działanie wykorzystywane jest na wielu płaszczyznach. Skąd możesz ją pozyskać? Oczywiście jednym z wielu rozwiązań będzie suplementacja witaminy C w postaci tabletek. Innym równie skutecznym będzie spożywanie produktów z witaminą C. Warto pamiętać, że witamina C  nie jest stabilną substancją jeśli chodzi o jej kontakt z wyższymi temperaturami. Dlatego też pamiętaj aby preparatów z nią nie popijać ciepłą wodą, jak również produktów w nią bogatych nie zalewać gorącymi płynami i nadmiernie ich przetwarzać.  Gdzie zwyczajowo znajdziemy tą witaminę? Na pewno będą to nasz polskie produkty: czerwona papryka, owoc dzikiej róży, aronia, sok z kiszonej kapusty. Wbrew pozorom najbogatszym źródłem witaminy C nie jest cytryna ani owoce cytrusowe, a te produkty, które zostały wymienione wcześniej. 

Czosnek i cebula - jak za czasów babci!

Chyba każdy w dzieciństwie miał okazję pić syrop z cebuli, który gwarantował jesień i zimę bez problemów zdrowotnych. Zarówno czosnek jak i cebula, mają silne działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu żadna choroba nie jest dla organizmu wrogiem. Wiele osób wskazuje na to, że są to naturalne antybiotyki. Dzieje się tak ponieważ produkty te w sowim składzie posiadają silne substancje. W czosnku jest to allicyna, a w cebuli kwercytyna.  Cebulę możesz wykorzystać do soku, natomiast czosnek dodawać do potraw mięsnych czy nawet w formie rozgniecionej na kanapkę. O ile tolerujesz smak czosnku i nie masz problemów z żołądkiem.
Syrop z cebuli, prosta metoda budowania odporności i prosty przepis. Wystarczy jedynie cebulę pokroić na drobne kawałki po czym zalać ją miodem. Przykryć i odstawić na jakiś czas, do momentu gdy cebula puści sok. Wersja z miodem jest zdrowszą alternatywą dla cukru. Musisz jedynie zwrócić uwagę na to czy Twoje dziecko nie wykazuje alergii na ten produkt. 

Aromatyczne przyprawy!

Uwzględnijmy w swojej codziennej diecie wszelkiego rodzaju przyprawy. W sezonie gdzie chcemy zbudować swoją odporność niesamowicie pomocnymi okażą się cynamon i kurkuma. Są to przyprawy, które odznaczają się swoimi właściwościami przeciwzapalnymi.  Wiele badań naukowych wskazuje na ich prozdrowotne działanie. Cynamon możesz dodawać do dań o nieco słodkim smaku, np. owsianek czy zapiekanych jabłek. Kurkuma natomiast idealnie będzie współgrać z daniami jajecznymi, pastami czy jajecznicą. 

Flora jelitowa Twoim sprzymierzeńcem!

Czy wiesz, że jelitach znajduje się 80% odporności. Tak, to bardzo dużo. Dlatego też powinno się dbać o nie ze szczególną troską. 
Po pierwsze, pamiętaj o tym, żeby Twoja probiotykoterpaia (czyli zażywanie probiotyku) nie kończyło się z momentem przyjmowania antybiotyku. Organizm potrzebuje nieco czasu, aby przywrócić równowagę. Dlatego też probiotyki warto przyjmować nawet po zakończonej kuracji antybiotykowej. Ile to powinno trwać? Wszystko zależy od złożoności stosowania leków i czasu ich przyjmowania. 
Po drugie, uwzględnij w swojej diecie kiszonki. Nie tylko ze względu na to, że zawierają sporo witaminy C, ale również ze względu na to, że mają swoje działanie probiotyczne. Kapusta kiszona czy ogórki, idealnie będą działać na układ pokarmowy. Dość popularne staje się kiszenie również innych produktów, niż tylko tych, które zostały wymienione wcześniej. Są to na przykład, marchew czy buraki. Przy tym punkcie warto zaznaczyć to, abyś obserwował swój organizm. Jeśli zauważysz u siebie wzdęcia po spożyciu takich produktów, zrezygnuj z nich, bądź zmniejsz ich ilość i stopniowo zwiększaj ich objętość. Daj swojemu układowi pokarmowego czas na przystosowanie się do nowego produktu. 

Wyczyść swoją dietę!

Ten punkt będzie odnosił się głównie do takich produktów, jak te wysoce przetworzone: wszelkiego rodzaju konserwy, dania w proszku, szybkie jedzenie czy słodycze. Dlaczego powinniśmy to zrobić? Wszystkie produkty wymienione wcześniej nie wnoszą żadnej wartości odżywczej wraz z ich spożywaniem. Zatem nasz organizm nie będzie wspomagany, a wręcz obciążany niepotrzebnymi substancjami. A po co w sezonie o obniżonej odporności obciążać organizm zamiast go wspomagać i działać profilaktycznie?

Witamina D - budulec odporności!

Witamina D kojarzy nam się ze słońcem. Oczywiście skojarzenie to jest jak najbardziej trafne. Niestety w sezonie jesienno- zimowym słońca mamy jak na lekarstwo. Dlatego też w obecnych zaleceniach widnieje informacja o tym, aby stosować suplementację witaminą D3. Najlepszym sposobem będzie wykonanie badania, które określi nam jaki mamy poziom witaminy D3  we krwi, a następnie obranie odpowiedniej dawki. Warto wiedzieć, że witamina D lepiej wchłania się razem z tłuszczem. Dlatego też zadbaj o to, aby twoje tabletki miały dodatek tłuszczowy lub przyjmuj te w kropelkach. Konsultacja z lekarzem w celu ustalenia odpowiedniej dawki będzie kluczowa. W produktach spożywczych witamina ta znajduje się głównie w: jajach, produktach mlecznych, olejach i rybach.

Tran jako źródło kwasów tłuszczowych

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe według wielu publikacji odznaczają się działaniem przeciwzapalnym. I właśnie z takiego powodu polecane są do zbudowania odporności organizmu. Możesz przyjmować je w postaci tranu, ale również ryb. Ryby w diecie powinny pojawiać się w 2 porcjach na tydzień. 

Imbir - korzeń z mocą!

Imbir może stać się pierwszą linią obrony przy spadku odporności. Dzieje się tak za sprawą jego przeciwzapalnego działania. Dodatkowo wykazuje on działanie wysoce rozgrzewające, na skutek polepszenia krążenia krwi. Osoby zmagające się na co dzień z wrzodami dwunastnicy czy zapaleniami układu pokarmowego powinni wykluczyć go ze swojej diety. Może mieć on drażniący wpływ na śluzówkę. W przypadku gdy takie dolegliwości nie występują możesz przygotować sobie intensywnie rozgrzewający napar z imbiru! Przygotowanie banalnie proste a efekt o wiele lepszy niż po niejednej tabletce.

Napar z imbiru:

- imbir: 1 szt. o długości 6 -8 cm
- gorąca woda: około 1 litr
- do smaku: sok z cytryny i miód
- duży słoik.

Imbir pokroić na kawałki, zalać wodą i dodać według preferencji miodu i soku z cytryny. Ten etap możesz wykonać nieco później, tak aby sok i miód nie uległy znacznemu zniszczeniu pod wpływem gorącej wody.

Sen - dodatkowy ważny element!

Niezwykle istotny czynnik. Dzięki odpowiedniej ilości snu organizm będzie o wiele lepiej zregenerowany. Nie bez powodu mówi się że dzieci w czasie snu rosną. Zachowaj odpowiednią higienę snu. Dokładnie mówiąc w godzinach wieczornych nie słuchaj głośnej muzyki, nie oglądaj telewizji przed samym pójściem spać. Spowoduje to zaburzenia w odbieraniu bodźców i mózg zamiast szykować się do snu będzie pracować cały czas na wysokich obrotach. Jeśli masz problemy z prawidłowym zaśnięciem, spróbuj pić napar z melisy, który działa relaksująco.  

Wybór jest prosty - korzystaj z tego co dała nam natura!

Poprawiajmy swoją odporność i niszczmy pierwsze objawy za pomocą naturalnych metod. Stosowane są one od lat i przynoszą niewiarygodnie dobre skutki. Dlaczego zatem nie skorzystać z takich dobrodziejstw natury? Na leki zawsze przyjdzie czas. Ich nadmierne stosowanie odbije się w pewnym momencie negatywnie na organizm.

polecamy

Waszym zdaniem najciekawsze informacje

Prozdrowotne właściwości grzybów

Sprawdź które grzyby mają działania przeciw nowotworowe a które obniżają cholesterol

Od wielu lat grzyby cenione są głównie za smak i aromat. Niemniej jednak świadomość, że grzyby posiadają wiele prozdrowotnych właściwości, jest stosunkowo nowa. Co więcej, należy dodać, że w obecnym czasie grzyby uznawane są za żywność funkcjonalną. Wykazują bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Udowodniono działanie wzmacniające odporność organizmu, antybakteryjne, antywirusowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe oraz przeciwalergiczne różnych gatunków grzybów. Substancje bioaktywne zawarte w grzybach mają również zdolność obniżania poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Normalizują ciśnienie, a także działają ochronnie na wątrobę. Korzystne działanie grzybów na zdrowie, można uzyskać poprzez bezpośrednie spożywanie owocników, lub stosowanie suplementów diety w postaci preparatów zawierających ekstrakty grzybowe.

Wartość odżywcza grzybów.

Około 700 gatunków grzybów wykazuje właściwości prozdrowotne. Wartość odżywcza grzybów wynika z zawartości w nich białek o dużej przyswajalności, polisacharydów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także składników mineralnych oraz witamin.

O wartości białek pochodzących z grzybów decyduje zestaw aminokwasów, w tym obecność wszystkich aminokwasów egzogennych tj. lizyny, metioniny, tryptofanu, treoniny, waliny, leucyny, izoleucyny, i fenyloalaniny oraz względnie egzogennej histydyny. Zawartość w grzybach takich aminokwasów, jak: treonina, arginina i tyrozyna jest wyższa niż w warzywach w porównaniu do kalafiora i marchwi.

Zawartość kwasów tłuszczowych w owocnikach grzybów jest stosunkowo mała i kształtuje się w okolicach 2 - 8% suchej masy. Korzystny jest jednak stosunek kwasów tłuszczowych wielonienasyconych do kwasów nasyconych. Około 75% całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, wśród których największe znaczenie mają kwasy oleinowy i linolenowy. Głównym kwasem tłuszczowym nasyconym jest kwas palmitynowy.

Grzyby są niskokaloryczne i pełne prozdrowotnych właściwości.

Wartość odżywcza grzybów zależy od ich składu chemicznego. Z powodu bardzo dużej zawartości wody świeże grzyby mają niewiele makroskładników i są niskoenergetyczne. Dostarczają natomiast znacznych ilości witamin z grupy B, zwłaszcza pirydoksyny (witamina B6), niacyny, ryboflawiny (witamina B2) i tiaminy (witamina B1), a także witaminy C. Prócz witamin grzyby jadalne są dobrym źródłem pierwiastków, takich jak: Fe, K, P, Mg, Zn, Cu, Mn i Se. Ponieważ grzyby dostarczają znacznych ilości żelaza, a ich białko ze względu na korzystny skład cechuje się dużą przyswajalnością sięgającą nawet 90%! Często są określane jako roślinny zamiennik białka "mięso lasu".

Cenne źródło błonnika pokarmowego.

Grzyby, to przede wszystkim cenne źródło włókna pokarmowego. W skład błonnika wchodzi wiele związków charakteryzujących się różnorodnymi właściwościami chemicznymi, fizycznymi i fizjologicznymi. Ze względu na rozpuszczalność w wodzie dzielimy je na: włókno nierozpuszczalne (celuloza, ligniny, chityna) oraz rozpuszczalne, w którym głównymi składnikami są beta-glukany i chitosany.

Triterpenoidy, związki fenolowe.

Bardzo ważną grupą substancji aktywnych pochodzenia grzybowego są triterpenoidy. Stwierdzono, że wykazują one działanie przeciwko wirusowi HIV oraz wirusowi opryszczki. Inne badania, potwierdziły zdolność triterpenoidów do hamowania syntezy cholesterolu, obniżania ciśnienia krwi oraz zmniejszania agregacji płytek krwi, przez co wpływają na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Bogatym źródłem tych związków jest lakownica lśniąca, z której wyizolowano ponad 120 różnych terpenoidów. Triterpenoidy z lakownicy lśniącej hamują bezpośrednio wzrost komórek rakowych!

Związki fenolowe zawarte w owocnikach grzybów decydują o ich właściwościach antyoksydacyjnych. Kwasy fenolowe, w tym hydroksybenzoesowy, protokatechinowy i kawowy wyizolowano z pieczarki dwuzarodnikowej i twardziaka jadalnego. Związki fenolowe zawarte w grzybach wykazują również działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe

Do biologicznie aktywnych związków o wysokiej masie cząsteczkowej należą lektyny, czyli połączenia białkowo-cukrowe. Mają one zdolność wpływania na układ Immunologiczny człowieka ? świetnie wzmacniają odporność organizmu.

Wzmacnianie układu sercowo-naczyniowego.

Z uwagi na dużą zawartość błonnika oraz małą zawartość tłuszczu grzyby mogą stanowić element diety przeciwdziałającej miażdżycy. Dodatkowo, są one źródłem substancji wykazujących zdolność zmniejszania syntezy cholesterolu LDL oraz triacylogliceroli, nie wpływając na stężenie frakcji HDL. Ekstrakty z twardziaka jadalnego oraz boczniaka florydzkiego zapobiegają również agregacji płytek krwi. Zdolność obniżania ciśnienia krwi wykazuje wiele gatunków, m.in. twardziak jadalny, lakownica lśniąca, boczniak (P. nebrodensis) oraz żagwica listkowata.

Obniżenie poziomu glukozy we krwi.

Działanie obniżające poziom glukozy we krwi wykazuje komatyna wyizolowana z kultury płynnej czernidłaka kołpakowatego. Stwierdzono, że czernidłak kołpakowaty działa osłaniająco na komórki trzustki i może być stosowany w zapobieganiu powikłaniom cukrzycowym.

Działanie przeciwnowotworowe.

Właściwości antynowotworowe grzybów jadalnych wynikają przede wszystkim z obecności swoistych polisacharydów. Są to glukany, które ogólnie możemy określić jako polimery glukozy zawierające różne wiązania glikozydowe. W tradycyjnej medycynie chińskiej przez długi czas doleczenia pacjentów z nowotworami stosowano jeden gatunek, maczużnik bojowy (Cordyceps militaria). W medycynie ludowej wschodniej Europy już w XVI-XVII w. w terapii nowotworów wykorzystywano owocniki włóknouszka ukośnego (Inonotusobliquus).

Naturalne źródło antybiotyków

Grzyby stanowią bogate źródło naturalnych antybiotyków. Związki wyizolowane z grzybów wykazują działanie przeciwgrzybowe i przeciwbakteryjne. Hamują również wzrost mikroorganizmów odpowiedzialnych za problemy skórne, m.in. Pityrosporum ovale, Staphylococcus epidermidis i Propionibacterium acnes.

Działanie przeciwbakteryjne grzybów jest związane m.in.z obecnością chitosanów i chityny. Związki te stosowane są również do leczenia otwartych ran, ponieważ znoszą uczucie bólu. Zdolność tajest właściwa dla różnych typów ran m.in. oparzeń, otarć, owrzodzeń i przeszczepów skóry. Chityna i chitosany pobudzają orientację włókien kolagenowych i komórek zrębowych, wpływając w ten sposób na zmniejszenie blizn i przyspieszenie gojenia się ran, dodatkowo zabezpieczają ranę przed drobnoustrojami wytwarzając cienką powłokę (film).

Działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne grzybów.

Grzyby działają również przeciwalergicznie. Kwasy ganodermowe C i D otrzymane z lakownicy lśniącej hamują reakcję histaminową. Wiele gatunków grzybów charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, np. w zapaleniu stawów. Kwasy ganodermowe A, B, H z G. lucidum wykazują silniejsze działanie przeciwzapalne w porównaniu z kwasem acetylosalicylowym, natomiast metanolowe ekstrakty z boczniaka łyżkowatego wywołują efekt podobny dodiklofenaku. Ekstrakty z grzybów działają ochronnie na wątrobę. Etanolowy ekstrakt z lakownicy lśniącej zawierający trieterpenoidy zapobiegał niszczeniu hepatocytów przez chloroform.

Ekstrakty grzybowe oraz wyizolowane z nich związki wywierają wpływ na centralny układ nerwowy. Związki fenolowe otrzymane z soplówki jeżowatej (hericenony C, D, E, F, G i H) indukują syntezę czynnika wzrostu nerwu (NGF), co umożliwia ich wykorzystanie w leczeniu choroby Alzheimera.

Element żywności funkcjonalnej.

Owocniki grzybów ze względu na zawartość polisacharydów spełniają kryteria prebiotyków (pożywka dla bakterii probiotycznych) takich jak: chityna, hemiceluloza, ?- i ?-glukany, mannany, ksylany oraz galaktany. Grzyby mogą być spożywane bezpośrednio i traktowane jako element żywności funkcjonalnej. Pozytywny efekt ich stosowania wynika wówczas ze współdziałania różnych składników aktywnych zawartych w owocnikach. Profilaktycznie można również stosować gotowe preparaty pochodzenia grzybowego w postaci kapsułek lub tabletek. Zawierają one oczyszczone ekstrakty grzybowe i są traktowane jako suplementy diety. Najczęściej są stosowane jako preparaty wzmacniające układ odpornościowy oraz przeciwdziałające nowotworom. Preparaty produkowane są przede wszystkim z takich gatunków grzybów leczniczych, jak: lakownica lśniąca, twardziak jadalny, żagwica listkowata, wrośniak różnobarwny, maczużnik chiński.

Okazuje się zatem że nasze zamiłowanie do grzybów niesie za sobą szereg prozdrowotnych korzyści.  Zaliczyć należy do nich również czas spędzony na aktywności na świeżym powietrzu.

Pokonywanie własnych słabości i pokus doprowadziły do sukcesu!

Wiele dni ciężkiej pracy musiała pokonać Pani Iwona,żeby osiągnąć swój wymarzony cel

Pani Iwona rozpoczęła swoją walkę z nadmiarem kilogramów od wprowadzenia swoich własnych zmian w diecie, następnie włączyła aktywność fizyczną. Jednak próby te nie przyniosły wymiernych wyników w formie utraty kilogramów. Zdecydowała, że najlepszym wyborem będzie rozpocząć współpracę z kimś, kto od lat  zajmuje się tego typu problemami. Dlatego też zgłosiła się do Poradni Przyjaznego Dietetyka. Otrzymała swój program żywieniowy, który z czasem okazał się strzałem w dziesiątkę i zaczął przynosić efekty w postaci zmniejszenia masy ciała. Równocześnie we współpracy z trenerką fitness zwiększyła swoją aktywność fizyczną. Opieka wykwalifikowanych osób, jak również wielkie zaangażowanie przyniosło efekt utraty 20 kg.

Czym smarować pieczywo?

Wybierając tłuszcz do smarowania pieczywa, warto wiedzieć więcej niż można przeczytać w każdej gazecie.

Prosta czynność, którą wykonujemy każdego dnia wiąże się z ważnym wyborem dotyczącym naszego zdrowia.