27 stycznia, 2017

Okra

Okra

 

Jaka jest wartość odżywcza okry?

Jest to przede wszystkim niskokaloryczny produkt, który w swoim składzie zawiera około 90 % wody. Dodatkowo znajduje się w nim białko i węglowodany. Dzięki zawartości błonnika w ilości około 3,2 g w 100 g przyczynia się do profilaktyki zaparć.

 

Oprócz całej gamy witamin i składników mineralnych, posiada również karotenoidy silne antyoksydanty, przyczyniające się do dezaktywacji wolnych rodników. Produkt ten może stanowić dobre uzupełnienie wapnia i potasu w diecie. Kolor zielony, który charakteryzuje owoc tej rośliny, posiada dużą ilość kwasu foliowego, który jest zdecydowanie wskazany w jadłospisie kobiet w ciąży i matek karmiących.

 

Nasiona okry zawierają spore ilości kwasów nienasyconych, które wykazują profilaktyczne działanie w chorobach układu krążenia.

 

W czym może pomóc okra?

 


Jego zastosowań i pozytywnego oddziaływania na organizm jest wiele. Jedne z najważniejszych to:


Profilaktyka zaparć – błonnik przyczynia się do zmniejszenia występowania zaparć

Jest dobrym probiotykiem – stanowi pożywkę dla rozwoju pozytywnych bakterii w jelicie

Wspomaga procesy związane z płodnością i prawidłową ciążę – głównie ze względu na obecność kwasu foliowego

Pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi – dzieje się to za sprawą obecności błonnika

Poprawia funkcje mózgu i koncentracji -populacja Środkowego i Dalekiego Wschodu poleca jedzenie okry dzieciom i młodzieży, aby pobudzić pracę mózgu

Dzięki karotenoidom wykazuje działanie antynowotworowe

Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi obecność błonnika rozpuszczalnego

Wiele witamin i składników mineralnych pozytywnie wpływają na odżywianie skóry.

 

Gdzie kupić okrę?

 


Można ją spotkać w sklepach z żywnością orientalną bądź nie pozostaje Ci nic innego jak spróbować wyhodować ją u siebie w ogródku.

 

Jak wykorzystać okrę w kuchni?

 


Smak okry świetnie pasuje do pomidorów, cebuli, batatów, curry, kolendry, oregano cytryny czy octu. Jedząc przypomina połączenie bakłażana, cukinii i fasolki szparagowej.


Podczas gotowania, piżmian wydziela lepką substancję, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako zagęstnik do zup i sosów.


Niedojrzałe strąki mogą być marynowane lub kiszone. Można wykorzystywać ją również jako składnik do leczo czy duszonych warzyw. Suszone i prażone lub palone ziarna okry mogą z powodzeniem zastąpić kawę (nie zawierają kofeiny) – w smaku nie ma różnicy!


Autorem tekstu jest nasz dietetyk – Milena Olaszewska.

   

Inne wpisy które mogą Cię zainteresować

  • Insulinooporność – przyczyna bezskutecznego odchudzania

  • Dieta wątrobowa- co się pod tym kryje?

  • Jak zrobić zdrowy i smaczny sos do pizzy?