Dzisiaj prezentujemy klasyk, a więc owsianka. Owsianka z daktylami, jabłkami i orzechami na pewno znajdzie wielu fanów. Owsiankę przygotowuje się szybko, można przełożyć do plastikowego pojemnika i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły .Biorąc pod uwagę względy prozdrowotne , bije na głowę gotowce takie jak : płatki śniadaniowe czy musli, dosładzane cukrem,lub syropem glukozowo-fruktozowym.
Składniki na jedną porcję owsianki:
- płatki owsiane 4 łyżki
- jabłko małe 150 g
- daktyle świeże 5 sztuk
- kakao ciemne 1 łyżka
- orzechy włoskie 5 sztuk
- odżywka białkowa ok.30 g lub zmielony twaróg 100g
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 580 kcal
Sposób przygotowania:
Płatki zalać gorącą wodą , daktyle i jabłka pokroić przełożyć do miseczki. Kakao wymieszać z odrobina wody i polać owsiankę ,całość posypać orzechami.