Owsianka daktylowo- jabłkowa

Owsianka- daktylowo-jabłkowwa

Doskonałe źródło energii na resztę dnia

Dzisiaj  prezentujemy klasyk, a więc owsianka. Owsianka z daktylami, jabłkami  i orzechami na pewno znajdzie wielu fanów. Owsiankę  przygotowuje  się szybko, można przełożyć  do plastikowego pojemnika i zabrać ze sobą  do pracy lub szkoły .Biorąc pod uwagę względy prozdrowotne , bije na głowę  gotowce takie jak : płatki śniadaniowe czy musli, dosładzane cukrem,lub syropem glukozowo-fruktozowym. 

Składniki na jedną porcję owsianki:

  • płatki owsiane 4 łyżki
  • jabłko  małe 150 g
  • daktyle świeże 5 sztuk
  • kakao ciemne 1 łyżka
  • orzechy włoskie  5 sztuk
  • odżywka białkowa ok.30 g lub zmielony twaróg 100g

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 580 kcal 

Sposób przygotowania:

Płatki zalać gorącą wodą , daktyle i jabłka pokroić  przełożyć do miseczki. Kakao wymieszać z odrobina wody i polać owsiankę ,całość posypać orzechami.

 
Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje