Bohaterem tego dania są bez wątpienia pulpeciki. Mięso z wołowiny zawiera nieco więcej żelaza niż inne rodzaje mięs, dlatego też warto uwzględnić je w diecie osób, którzy borykają się z anemią. Towarzyszem wcześniej wspomnianych pulpecików jest sos pomidorowy. Pomidory w swoim składzie zawierają likopen. Substancja ta wykazuje działanie antynowotworowe i dodatkowo jest go znacznie więcej w pomidorach, które są długo gotowane. Jak widać nasze danie spełnia różne funkcje prozdrowotne nic dodać nic ująć!
Składniki pulpecików na porcję dla jednej osoby:
- zmielone mięso wołowe 1 szklanka
- jajko 1 sztuka
- bułka tarta 1 łyżka
- czosnek 1 ząbek
- cebula 0,5 średniej sztuki
- bulion warzywny 0,25 szklanki
- przecier pomidorowy 0,5 szklanki
- masło klarowane
- ziemniaki 2 średnie sztuki
- powidoki koktajlowe 6 sztuk
- szczypiorek
- oregano, zioła prowansalskie, słodka papryka
- sól, pieprz
Wartość energetyczna dania: 590 kcal
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Zmielone mięso wymieszać z rozkłóconym jajkiem, bułką tartą, przyprawami, startą cebulą i czosnkiem. Wyrobić dokładnie całą masę. Następnie utworzyć pulpeciki o jednakowej wielkości. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podpiec pulpeciki z każdej strony. Kiedy pulpety nieco się zrumienią zalać je bulionem i dusić całość mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać przecier pomidorowy i całość gotować razem z otwartą pokrywką, tak aby sos uległ zredukowaniu. W razie potrzeby sos doprawić, solą pieprzem i oregano. Całość podawać z ugotowanymi ziemniakami i pomidorkami posypanymi świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!