Od smacznych i zdrowych przepisów po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

Przepisy - smacznie i zdrowo
Pulpeciki z wołowiny z ziemniakami

Pulpeciki z wołowiny z ziemniakami

Danie z funkcjami prozdrowotnymi

Bohaterem tego dania są bez wątpienia pulpeciki. Mięso z wołowiny zawiera nieco więcej żelaza niż inne rodzaje mięs, dlatego też warto uwzględnić je w diecie osób, którzy borykają się z anemią. Towarzyszem wcześniej wspomnianych pulpecików jest sos pomidorowy. Pomidory w swoim składzie zawierają likopen. Substancja ta wykazuje działanie antynowotworowe i dodatkowo jest go znacznie więcej w pomidorach, które są długo gotowane. Jak widać nasze danie spełnia różne funkcje prozdrowotne nic dodać nic ująć! 

Składniki pulpecików na porcję dla jednej osoby:

  • zmielone mięso wołowe 1 szklanka
  • jajko 1 sztuka
  • bułka tarta 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • cebula 0,5 średniej sztuki
  • bulion warzywny 0,25 szklanki
  • przecier pomidorowy 0,5 szklanki
  • masło klarowane
  • ziemniaki 2 średnie sztuki
  • powidoki koktajlowe 6 sztuk
  • szczypiorek
  • oregano, zioła prowansalskie, słodka papryka
  • sól, pieprz

Wartość energetyczna dania: 590 kcal

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Zmielone mięso wymieszać z rozkłóconym jajkiem, bułką tartą, przyprawami, startą cebulą i czosnkiem. Wyrobić dokładnie całą masę. Następnie utworzyć pulpeciki o jednakowej wielkości. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podpiec pulpeciki z każdej strony. Kiedy pulpety nieco się zrumienią zalać je bulionem i dusić całość mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać przecier pomidorowy i całość gotować razem z otwartą pokrywką, tak aby sos uległ zredukowaniu. W razie potrzeby sos doprawić, solą pieprzem i oregano. Całość podawać z ugotowanymi ziemniakami i pomidorkami posypanymi świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!



Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek