Pulpeciki z wołowiny z ziemniakami

Pulpeciki z wołowiny z ziemniakami

Danie z funkcjami prozdrowotnymi

Bohaterem tego dania są bez wątpienia pulpeciki. Mięso z wołowiny zawiera nieco więcej żelaza niż inne rodzaje mięs, dlatego też warto uwzględnić je w diecie osób, którzy borykają się z anemią. Towarzyszem wcześniej wspomnianych pulpecików jest sos pomidorowy. Pomidory w swoim składzie zawierają likopen. Substancja ta wykazuje działanie antynowotworowe i dodatkowo jest go znacznie więcej w pomidorach, które są długo gotowane. Jak widać nasze danie spełnia różne funkcje prozdrowotne nic dodać nic ująć! 

Składniki pulpecików na porcję dla jednej osoby:

  • zmielone mięso wołowe 1 szklanka
  • jajko 1 sztuka
  • bułka tarta 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • cebula 0,5 średniej sztuki
  • bulion warzywny 0,25 szklanki
  • przecier pomidorowy 0,5 szklanki
  • masło klarowane
  • ziemniaki 2 średnie sztuki
  • powidoki koktajlowe 6 sztuk
  • szczypiorek
  • oregano, zioła prowansalskie, słodka papryka
  • sól, pieprz

Wartość energetyczna dania: 590 kcal

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Zmielone mięso wymieszać z rozkłóconym jajkiem, bułką tartą, przyprawami, startą cebulą i czosnkiem. Wyrobić dokładnie całą masę. Następnie utworzyć pulpeciki o jednakowej wielkości. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podpiec pulpeciki z każdej strony. Kiedy pulpety nieco się zrumienią zalać je bulionem i dusić całość mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać przecier pomidorowy i całość gotować razem z otwartą pokrywką, tak aby sos uległ zredukowaniu. W razie potrzeby sos doprawić, solą pieprzem i oregano. Całość podawać z ugotowanymi ziemniakami i pomidorkami posypanymi świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!



Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje