15 lutego, 2017

Zła dieta a spadek płodności

Zła dieta a spadek płodności

Przyczyn spadku płodności u kobiet jest wiele. Podstawową przyczyną są zaburzenia masy ciała. Zarówno nadwaga i niedożywienie mogą wiązać się z niepożądanymi skutkami ubocznymi. Nadmierna masa ciała powoduje wzrost produkcji estronu wytwarzanego przez tkankę tłuszczową, produkcje adipokin, zaburzenia owulacji i zwiększa ryzyko poronienia przy zapłodnieniu (również wspomaganym). Zbyt niska masa ciała hamuje syntezę hormonów płciowych, co wiąże się z niepowodzeniem przy próbach utrzymania ciąży (również podczas stosowania technik wspomagających rozród). Za krytyczną masę ciała uznaje się wagę 47 kg. Zawartość tkanki tłuszczowej niezbędna do zachowania równowagi hormonalnej wynosi 18%. Co oznacza, że zaburzenia hormonalne i zaburzenia menstruacji mogą być spowodowane również zbyt intensywnym wysiłkiem fizycznym. 

Przyczyny spadku płodności w kontekście diety

  • Kobiety niespożywające produktów mięsnych są bardziej narażone na niepłodność. Dieta może być wówczas uboga w witaminę B12, cynk, żelazo i kwas foliowy. 
  • Nadużywanie kofeiny – może zaburzać przetwarzanie nadmiaru estrogenów przez wątrobę, destabilizując równowagę hormonalną. Dlatego należy ograniczyć spożycie kawy, mocnej herbaty, napojów gazowanych i energetyzujących, kakao i czekolady. 
  • Spożycie alkoholu (w ilości powyżej 5 drinków tygodniowo) zaburza płodność poprzez zwiększenie stężenia prolaktyny i hamowanie owulacji. Dodatkowo zaburza wchłanianie witamin z grupy B, cynku i żelaza. 

Pozostałe czynniki powodujące spadek płodności to:

  • Palenie papierosów – zwiększa ryzyko niepłodności głównie u kobiet, które palą więcej niż 1 paczkę na dobę oraz tych, które rozpoczęły palenie przed 18 rokiem życia. (Kobiety, które palą 20 papierosów dziennie mają o 20% mniejsze szanse na zajście w ciążę).
  • Toksyny – pestycydy, aldryn, dialdryn, PCP, dioksyny, furany.
  • Czynniki emocjonalne, takie jak: przewlekły stres, zaburzenia o charakterze depresyjnym, które wpływają na wydzielanie hormonów i mogą powodować zaburzenia owulacji.

Prezentujemy kilka wskazówek dietetycznych, które mogą pomóc w zachowaniu sprawności rozrodczej.

Do podstawowych zasad „diety płodności” należy:

  • Spożycie dużej ilości warzyw i owoców.
  • Zwiększenie spożycia złożonych węglowodanów – produktów z pełnego ziarna takich jak brązowy ryż, chleb razowy, makaron razowy.
  • Jedzenie produktów będących źródłem białka roślinnego, np. fasola, soczewica, ciecierzyca albo soja.
  • Zmniejszenie ilości spożywanych tłuszczy nasyconych pochodzących z codziennych produktów (czerwonego mięsa) i tłuszczów trans (obecnych głównie w produktach cukierniczych i smażonych).
  • Zwiększenie spożycia produktów będących dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (tłustych ryb np. łososia, orzechów laskowych, oleju rzepakowego, awokado).
  • Picie dużej ilości płynów (soków, wody).
  • Unikanie sztucznych dodatków, konserwantów i chemikaliów (w tym słodzików.
  • Zmniejszenie ilości kofeiny (do 2 filiżanek kawy w ciągu dnia).
  • Ograniczenie alkoholu.
  • Unikanie cukru (w formie prostej i ukrytego).
  • Spożycie kilku porcji ryb w tygodniu. Jednak warto pamiętać, że nadmiar ryb może podnosić poziom rtęci w organizmie. Z tego powodu należy wybierać młode ryby.

Powyższe wskazówki mogą pomóc w zachowaniu sprawności rozrodczej. 

Dbaj o siebie!

Inne wpisy które mogą Cię zainteresować

  • Dieta na płaski brzuch

  • Dynia atrybut każdej jesieni

  • Niewola słodkości