Czy kwas chlorogenowy wspomaga odchudzanie?

Kwas chlorogenowy  na odchudzanie

Kwas chlorogenowy - zdrowy i naturalny środek odchudzający

Kiedy na półkach znaleźć można coraz więcej preparatów na odchudzanie, naturalna, a jednocześnie skuteczna substancja wydaje się być na wagę złota. O czym mowa? Kwas chlorogenowy jest jeszcze mało znany. Warto to zmienić, gdyż jego dobroczynne i prozdrowotne właściwości oscylują nie tylko wokół tematu odchudzania.

Kwas chlorogenowy – działanie

Mocą kwasu chlorogenowego jest zmniejszenie wchłaniania cukru o około 7%. Wydaje się niewiele, jednak spójrzmy na tą kwestię szerzej. Powyższe działanie występuje nie tylko u osób zdrowych, ale także u chorych na cukrzycę.

Naukowcy z University of Scranton w Pensylwanii przeprowadzili badania, które wykazały, że codzienne przyjmowanie kwasu chlorogenowego w postaci wyciągu z zielonej kawy przyczynia się do znacznego spadku stężenia glukozy we krwi. Uczestnicy badań, którym podawano największą dawkę substancji zaobserwowały najbardziej zauważalne efekty. W ciągu 22 tygodni badane osoby straciły średnio po 10% masy ciała.
Hamowanie przyswajania cukru to nie wszystko, czym może pochwalić się kwas chlorogenowy. Udowodniono, że ma także duże znaczenie w chemoprewencji nowotworów. W eksperymentach przeprowadzonych na zwierzętach wykazano wysoką skuteczność tej substancji w kwestii ochrony komórek wątroby przed szkodliwym działaniem tetrachlorku węgla oraz izotopów kadmu i kobaltu.

Kwas chlorogenowy zaliczono więc do związków chemoprewencyjnych, które blokują kancerogenezę na etapie przemian metabolicznych niektórych substancji rakotwórczych.

Co więcej, kwas chlorogenowy jest doskonałym antyutleniaczem, który skutecznie wyłapuje i dezaktywuje wolne rodniki. Mówiąc prościej, nasz bohater zapobiega tworzeniu się struktur nowotworowych i spowalnia rozwój już istniejących.

To nadal nie koniec! Kolejnym polem działania jest układ nerwowy i odpornościowy. Kwas chlorogenowy ma właściwości przeciwzapalne, a także antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Hamuje rozwój między innymi takich bakterii i grzybów, jak Escherichia coli, Candida albicans, gronkowiec złocisty czy paciorkowiec kałowy.

Kwas chlorogenowy – występowanie

Kwas chlorogenowy, zwany inaczej kwasem kawoilochinowym CGA najczęściej kojarzony jest z zieloną kawą, czyli z ziarnami kawowca przed ich wypaleniem. W czasie obróbki termicznej związek ulega rozkładowi, dlatego standardowa „mała czarna” nie może się już poszczycić posiadaniem tak dużej ilości tego związku. Kwas można jeszcze spotkać w nasionach kakaowca, surowych ziemniakach, herbacie (w tym yerba mate) oraz w wielu owocach, między innymi śliwkach, aronii, morwie, czereśniach, jabłkach, morelach i czarnych jagodach. Spore jego ilości znajdują się także w miodzie. W połączeniu z kwasem kawowym i felurowym tworzą grupę kwasów fenolowych, których stężenie w zależności od rodzaju miodu waha się w granicach od 0,3 do 103,2 mg/kg. Najbogatszymi w wymienione substancje okazują się być miody gryczany, lipowy oraz mniej spotykany miód wrzosowy.

Kwas chlorogenowy - dawkowanie

Kwas chlorogenowy staje się coraz bardziej popularny, w związku z czym w aptekach pojawia się coraz więcej preparatów i suplementów diety z nim w roli głównej. Zwykle są to produkty posiadające ekstrakt z zielonej kawy. Jeśli jednak zależy nam na naturalnej żywności i zdrowym odżywianiu, lepiej wybrać całe ziarna zielonej kawy ze sprawdzonego źródła i samodzielnie przyrządzać z nich napar. Oprócz kwasu chlorogenowego zapewni nam on pokaźną dawkę kofeiny i prozdrowotnych polifenoli.

Na koniec cenna uwaga.

Przyjmowanie kwasu chlorogenowego nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi. Na napar z zielonej kawy i zawartą w nim kofeinę powinny jednak uważać kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby z chorobami serca i nadciśnieniem.

 

Radosław Siałkowski

Artykuł pisany pod okiem

Radosław Siałkowski - Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe: Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane artykuły
Naturalne probiotyki -jedzenie może być lekiem
Korzyści ze spożywania probiotyków
Fakty i mity o detoksie
Mit czy fakt- cała prawda o detoksie
Dieta w chorobie Hashimoto
Co można jeść, a czego należy unikać

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje