Dawniej, przyprawy były cenniejsze niż złoto. Do dziś niektóre z nich są drogie. Poprawiają smak potraw, ale też dzięki wysokiej zawartości aktywnych składników mają wpływ na działanie naszego organizmu. Poznajcie 3 przyprawy, które pomogą zrzucić zbędne kilogramy.
Goździki
Przyprawa ta, to nierozwinięte pąki kwiatowe z drzewa goździkowego. Zawierają eugenol, który działa pobudzająco na perystaltykę jelit. Dzięki ich spożywaniu jedzenie ulegnie sprawnemu strawieniu i nie będzie zalegać w organizmie. Goździki są dodawane do różnego rodzaju rozgrzewających napojów, dlatego warto je stosować w chłodniejszych okresach roku. Nadają również smak piernikom, daniom mięsnym i warzywnym.
Kurkuma
Kurkuma (Szafran indyjski) posiada wiele właściwości prozdrowotnych: działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze czy antynowotworowe. Substancja aktywna, kurkumina, wpływa na odchudzanie poprzez poprawę trawienia i wydzielanie żółci potrzebnej do trawienia tłuszczy.
W kuchni kurkumę można dodać do wszelkiego rodzaju dań orientalnych. Jest jednym z głównych składników popularnej mieszanki przypraw: curry. Kurkuma nie ma charakterystycznego smaku czy zapachu, dlatego też znacząco nie zmienia przygotowywanych posiłków.
Cynamon
Przywołaliście jego zapach? To niezwykle aromatyczna przyprawa, której nie można pomylić z inną. Powstaje z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w postaci sproszkowanej, jak i w zwiniętych kawałkach. Jest bogata w błonnik, który przy odchudzaniu jest jednym z kluczowych elementów. Cynamon stosowany jest przy biegunkach, ale na co dzień też poprawia pracę jelit. Ciekawostka: jest również składnikiem kosmetyków przeznaczonych do... redukcji cellulitu.
Charakterystyczny słodko - korzenny i nieco piekący smak, świetnie sprawdza się do przyprawiania owsianek, ciast czy deserów. W Polsce zawsze będzie się kojarzył z gotowanym ryżem z jabłkiem. Osoby preferujące nowoczesną kuchnię dodają go również do mięs czy dań nieco bardziej egzotycznych.
Przyprawy odgrywają ważniejszą rol,ę niż by się mogło wydawać. Nie dość, że poprzez nadanie aromatu i smaku wpływają na nasz apetyt, to niosą ze sobą szereg właściwości prozdrowotnych. Włączcie je do swojej diety!