Amarantus z bananem i orzechami

Bezglutenowa i bezlaktozowa propozycja na śniadanie!
Zamiast owsianki polecamy jej alternatywy
Niech to będzie amarantus. Jest to pseudo zboże, którego inna nazwa to szarłat. Charakteryzuje się on wysokim poziomem żelaza. Dlatego też powinien znaleźć się koniecznie w diecie wegan i wegetarian. W sklepach możecie znaleźć go w postaci ziaren, które przed spożyciem należy ugotować. Oprócz nasion dostaniecie również go w formie poppingu. Popping jest od razu gotowy do spożycia i idealnie sprawdza się jako dodatek na przykład do jogurtu.
Składniki na jedną porcję amarantusa:
- Amarantus 3 łyżki
- Banan 0,5 średniej sztuki
- Mleko sojowe 0,75 szklanki
- Orzechy włoskie 3 sztuki
Wartość energetyczna jednej porcji: 364 kcal
Sposób przygotowania posiłku:
Amarantus w formie ziaren ugotować na wodzie. Następnie pogotować z mlekiem. Gdy się ugotuje dodać pokrojonego banana i posypać orzechami włoskimi. Całość można posypać szczyptą cynamonu.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski
Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi