Amarantus z bananem i orzechami

amarantus śniadanie

Bezglutenowa i bezlaktozowa propozycja na śniadanie!

Zamiast owsianki polecamy jej alternatywy

Niech to będzie amarantus. Jest to pseudo zboże, którego inna nazwa to szarłat. Charakteryzuje się on wysokim poziomem żelaza. Dlatego też powinien znaleźć się  koniecznie w diecie wegan i wegetarian. W sklepach możecie znaleźć go w postaci ziaren, które przed spożyciem należy ugotować. Oprócz nasion dostaniecie również go w formie poppingu. Popping jest od razu gotowy do spożycia i idealnie sprawdza się jako dodatek  na przykład do jogurtu. 

Składniki na jedną porcję amarantusa:

  • Amarantus 3 łyżki 
  • Banan  0,5 średniej  sztuki 
  • Mleko sojowe  0,75 szklanki 
  • Orzechy włoskie 3 sztuki 
Wartość energetyczna jednej porcji:  364 kcal

Sposób przygotowania posiłku:

Amarantus w formie ziaren ugotować na wodzie. Następnie pogotować z mlekiem. Gdy się ugotuje dodać pokrojonego banana i posypać orzechami włoskimi. Całość można posypać szczyptą cynamonu.
Smacznego!
Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje