Puszyste placuszki z sera twarogowego

Zdrowe placki twarogowe

Super danie dla małych i dużych!

Słodkie śniadanie z odpowiednimi składnikami, może okazać się równie wartościowe, jak to na słono. Puszyste placuszki na słodko to propozycja nie tylko dla dzieci. Twaróg – główny składnik dania, pozwoli zapewnić długotrwałą sytość i odpowiednią porcję białka. Do tego mąka ryżowa, którą docenią także osoby nietolerujące glutenu. Czego chcieć więcej? Orzechów włoskich, które są bardzo zdrowe i wspierają funkcjonowanie mózgu. Z takim śniadaniem nawet najtrudniejszy poranek okaże się bardziej łaskawy.

Składniki na 3 porcje placuszków z serem:

  • twaróg chudy – 250g
  • jajka – 2 sztuki
  • ksylitol – 1 łyżeczka
  • mleko – 3 łyżki
  • mąka ryżowa – ¾ szklanki
  • masło klarowane do smażenia
  • masło orzechowe – 1 łyżka
  • orzechy włoskie – 1 łyżka

Wartość energetyczna jednej porcji:370 kcal

Sposób przygotowania placuszków:

Twaróg rozgnieść, można widelcem. Dodać ksylitol, mąkę, jajka, mleko. Całość dobrze wymieszać. Smażyć na maśle klarowanym. Placki polać masłem orzechowym i posypać całymi orzechami.

Smacznego!

 

Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje