Słodkie śniadanie z odpowiednimi składnikami, może okazać się równie wartościowe, jak to na słono. Puszyste placuszki na słodko to propozycja nie tylko dla dzieci. Twaróg – główny składnik dania, pozwoli zapewnić długotrwałą sytość i odpowiednią porcję białka. Do tego mąka ryżowa, którą docenią także osoby nietolerujące glutenu. Czego chcieć więcej? Orzechów włoskich, które są bardzo zdrowe i wspierają funkcjonowanie mózgu. Z takim śniadaniem nawet najtrudniejszy poranek okaże się bardziej łaskawy.
Składniki na 3 porcje placuszków z serem:
- twaróg chudy – 250g
- jajka – 2 sztuki
- ksylitol – 1 łyżeczka
- mleko – 3 łyżki
- mąka ryżowa – ¾ szklanki
- masło klarowane do smażenia
- masło orzechowe – 1 łyżka
- orzechy włoskie – 1 łyżka
Wartość energetyczna jednej porcji:370 kcal
Sposób przygotowania placuszków:
Twaróg rozgnieść, można widelcem. Dodać ksylitol, mąkę, jajka, mleko. Całość dobrze wymieszać. Smażyć na maśle klarowanym. Placki polać masłem orzechowym i posypać całymi orzechami.
Smacznego!