Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad

Dietetyczny rosół

Idealna baza dla wielu dań

Rosół to król zup jak i baza wielu innych. Aby był pyszny powinien gotować się najlepiej przez kilka godzin. Wraz z upływem czasu nabiera więcej smaków i aromatów. A co z wartościami odżywczymi? Warzywa gotowane w wodzie oddają dużą dawkę witamin i składników mineralnych.
Rosół to bezkonkurencyjny lider wśród płynnych dań. Stanowi także idealną bazę pod inne zupy. Jaki jest sekret aromatycznego i mocno rozgrzewającego rosołu? Koniecznie daj mu czas! Wywar powinien gotować się przynajmniej kilka godzin. W tym czasie cenne witaminy i składniki mineralne przenikają z warzyw do wody. Wysoka temperatura niszczy jednak witaminę C. Jak to naprawić? Posyp zupę na talerzu świeżą natką pietruszki. Aby uzyskać mniej kaloryczny rosół, przed gotowaniem usuń skórę z mięsa.

Składniki na 2 porcje rosołu:

  • udka z kurczaka -2 sztuki
  • marchew – 1 szuka
  • pietruszka -1 sztuka
  • seler – 1 kawałek
  • cebula -1 sztuka
  • czosnek – 1 ząbek
  • przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • makaron – 1 porcja – 50 g

Wartość energetyczna jednej porcji: 320 kcal

Sposób przygotowania rosołu:

Mięso zalać wodą – około 3 szklanek, gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Następnie dodać pokrojone na kawałki warzywa (dla aromatu cebulę można nieco przypiec). Dodać przyprawy. Całość gotować do miękkości mięsa i warzyw. Podawać z makronem i natką pietruszki. Zamiast makaronu możesz wykorzystać również kaszę jaglaną.
Smacznego!

Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje