Babka jogurtowa

babka jogurtowa

Lekkie ciasto na bazie jogurtu

 Przygotuj sobie przepyszną babkę jogurtową. Jest to duża odmiana dla babki majonezowej. Tamta jest o wiele tłustsza. Nasza propozycja jest nie tylko lżejsza, ale i mniej kaloryczna. Zapewniamy, że nie dodaje centymetrów w talii. Jeśli zadbasz o to, aby twoje płatki owsiane, proszek do pieczenia były bezglutenowe, to ciasto będzie zyskiwać jeszcze większe grono zwolenników. Nie pozostaje nic innego jak wypróbować i cieszyć się smakiem tego pysznego i banalnie prostego ciasta. 

Składniki na 10 porcji babki:

  • jajka 4 sztuki
  • mąka kukurydziana 2 łyżki
  • mąka owsiana 3 łyżki
  • jogurt naturalny 180 g
  • syrop daktylowy 2 łyżki
  • ksylitol 2 łyżki 
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka 

Wartość energetyczna jednej porcji: 78 kcal

Sposób przygotowania:

Białka ubić na pianę. Żółtka ubić z syropem daktylowym, ksylitolem. Do żółtek dodać mąkę kukurydzianą, owsianą, jogurt, proszek do pieczenia. Zmiksować ponownie i na koniec dodać ubite białka. Całość wymieszać już delikatnie. Piec od 30 do 40 minut w 170 stopniach. 

Smacznego! 


Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje