Babka jogurtowa

babka jogurtowa

Lekkie ciasto na bazie jogurtu

 Przygotuj sobie przepyszną babkę jogurtową. Jest to duża odmiana dla babki majonezowej. Tamta jest o wiele tłustsza. Nasza propozycja jest nie tylko lżejsza, ale i mniej kaloryczna. Zapewniamy, że nie dodaje centymetrów w talii. Jeśli zadbasz o to, aby twoje płatki owsiane, proszek do pieczenia były bezglutenowe, to ciasto będzie zyskiwać jeszcze większe grono zwolenników. Nie pozostaje nic innego jak wypróbować i cieszyć się smakiem tego pysznego i banalnie prostego ciasta. 

Składniki na 10 porcji babki:

  • jajka 4 sztuki
  • mąka kukurydziana 2 łyżki
  • mąka owsiana 3 łyżki
  • jogurt naturalny 180 g
  • syrop daktylowy 2 łyżki
  • ksylitol 2 łyżki 
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka 

Wartość energetyczna jednej porcji: 78 kcal

Sposób przygotowania:

Białka ubić na pianę. Żółtka ubić z syropem daktylowym, ksylitolem. Do żółtek dodać mąkę kukurydzianą, owsianą, jogurt, proszek do pieczenia. Zmiksować ponownie i na koniec dodać ubite białka. Całość wymieszać już delikatnie. Piec od 30 do 40 minut w 170 stopniach. 

Smacznego! 


Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi