Babka jogurtowa
Lekkie ciasto na bazie jogurtu
Przygotuj sobie przepyszną babkę jogurtową. Jest to duża odmiana dla babki majonezowej. Tamta jest o wiele tłustsza. Nasza propozycja jest nie tylko lżejsza, ale i mniej kaloryczna. Zapewniamy, że nie dodaje centymetrów w talii. Jeśli zadbasz o to, aby twoje płatki owsiane, proszek do pieczenia były bezglutenowe, to ciasto będzie zyskiwać jeszcze większe grono zwolenników. Nie pozostaje nic innego jak wypróbować i cieszyć się smakiem tego pysznego i banalnie prostego ciasta.
Składniki na 10 porcji babki:
- jajka 4 sztuki
- mąka kukurydziana 2 łyżki
- mąka owsiana 3 łyżki
- jogurt naturalny 180 g
- syrop daktylowy 2 łyżki
- ksylitol 2 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Wartość energetyczna jednej porcji: 78 kcal
Sposób przygotowania:
Białka ubić na pianę. Żółtka ubić z syropem daktylowym, ksylitolem. Do żółtek dodać mąkę kukurydzianą, owsianą, jogurt, proszek do pieczenia. Zmiksować ponownie i na koniec dodać ubite białka. Całość wymieszać już delikatnie. Piec od 30 do 40 minut w 170 stopniach.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski