Od smacznych i zdrowych przepisów po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

Przepisy - smacznie i zdrowo
Batoniki owsiane z bakaliami

Batoniki owsiane z bakaliami

Energetyczne batoniki idealna przekąska po treningu

Pamiętajmy, że odbudowa po treningu  jest bardzo ważna. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na wysokoenergetyczne batoniki. Aby zwiększyć ich wartość odżywczą dodaliśmy izolat białkowy. Takie batoniki nie tylko sprawdzą się jako opcja protreningowa, ale również jeśli planujesz wyjście w góry, dłuższą wycieczkę rowerową, czy też inna aktywność fizyczną.  Będzie to świetny sposób na uzupełnienie energii. Wyższa kaloryczność batonika pozwala na zastąpienie nim normalnego posiłku, na przykład drugiego śniadania.

Składniki na 16 porcji batoników:

  • masło orzechowe  0,5 szklanki
  • miód  3 łyżki
  • syrop daktylowy 3 łyżki
  • olej kokosowy  pół szklanki
  • płatki owsiane  2 szklanki
  • wiórki kokosowe 1 szklanka
  • izolat białkowy 90 g
  • daktyle  8 sztuk
  • orzechy włoskie 1 garść
  • kakao  2 łyżki

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 270 kcal

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuścić masło orzechowe i olej kokosowy. Następnie dodać do tego mód, syrop daktylowy oraz kakao. Do miski wlewać rozpuszczone składniki z rondelka i całość mieszać. Wstawiać do lodówki na 3 godziny do stwardnienia. Po wyjęciu pokroić na batoniki. 

Smacznego!


Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Pączki dietetyczne na tłusty czwartek
Lżejsza wersja tradycyjnego wypieku
Brownie fasolowe
Słodkie ciasto na bazie fasoli
Pulpeciki z wołowiny z ziemniakami
Danie z funkcjami prozdrowotnymi