Batony daktylowo- proteinowe

Batony daktylowo- proteinowe

Proste i odżywcze batoniki bez pieczenia

Jesteśmy chyba mistrzami w przygotowywaniu szybkich przekąsek. Takie właśnie są te batoniki. Wszystko do jednej miski i w zasadzie już prawie gotowe. Dlaczego warto przygotować i zjeść takie batoniki czy to po treningu, czy na 2 śniadanie? Przede wszystkim dlatego, że jest tam zawarte całe mnóstwo zdrowotności. Są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, źródło węglowodanów złożonych, błonnika i białka. Do tego są one bezglutenowe i bez laktozowe. Polecamy je przygotować, a na pewno wrócicie do tego przepisu jeszcze nie raz! 

Składniki na 5 porcji batoników:

  • mąka kokosowa  3 łyżki
  • mąka owsiana 1 łyżka
  • masło orzechowe 1 łyżka
  • daktyle 4 sztuki
  • odżywka proteinowa 30 g
  • nasiona chia 1 łyżka
  • płatki owsiane  2 łyżki
  • ksylitol 1 łyżka
  • orzechy włoskie  pół garści 
  • żelatyna lub agar 1,5 łyżki

Wartość energetyczna jednej  porcji: ok. 165 kcal

Sposób przygotowania:

Wszystko oprócz żelatyny mieszamy w jednej misce. Orzechy przed dodaniem można podzielić na nieco mniejsze kawałki, podobnie z daktylami. Żelatynę rozpuścić w 150 ml wody i zalać nią wszystkie składniki. Całość dokładnie wymieszać. Uformować na blaszce, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie można kroić batoniki.

Smacznego! 

 
Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi