Jesteśmy chyba mistrzami w przygotowywaniu szybkich przekąsek. Takie właśnie są te batoniki. Wszystko do jednej miski i w zasadzie już prawie gotowe. Dlaczego warto przygotować i zjeść takie batoniki czy to po treningu, czy na 2 śniadanie? Przede wszystkim dlatego, że jest tam zawarte całe mnóstwo zdrowotności. Są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, źródło węglowodanów złożonych, błonnika i białka. Do tego są one bezglutenowe i bez laktozowe. Polecamy je przygotować, a na pewno wrócicie do tego przepisu jeszcze nie raz!
Składniki na 5 porcji batoników:
- mąka kokosowa 3 łyżki
- mąka owsiana 1 łyżka
- masło orzechowe 1 łyżka
- daktyle 4 sztuki
- odżywka proteinowa 30 g
- nasiona chia 1 łyżka
- płatki owsiane 2 łyżki
- ksylitol 1 łyżka
- orzechy włoskie pół garści
- żelatyna lub agar 1,5 łyżki
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 165 kcal
Sposób przygotowania:
Wszystko oprócz żelatyny mieszamy w jednej misce. Orzechy przed dodaniem można podzielić na nieco mniejsze kawałki, podobnie z daktylami. Żelatynę rozpuścić w 150 ml wody i zalać nią wszystkie składniki. Całość dokładnie wymieszać. Uformować na blaszce, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie można kroić batoniki.
Smacznego!