Od smacznych i zdrowych przepisów po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

Przepisy - smacznie i zdrowo
Bezglutenowy jabłecznik

Bezglutenowy jabłecznik



Artykuł pisany pod okiem Dietetyk Judyta Malagowska
Specjalistka ds. żywienia

Zupełnie inna wersja tego tradycyjnego ciasta

Tradycyjna szarlotka jest najczęściej na kruchym cieście z dodatkiem mąki pszennej, jajek i masła. Nasz odmieniony jabłecznik ma zupełnie inną formę. W składzie nie znajdziecie glutenu. Zamiast mąki pszennej w przepisie znajduje się mąka kokosowa, kukurydziana oraz skrobia ziemniaczana. Zamiast zwykłego cukru buraczanego wykorzystany został ksylitol. Jest on o wiele bardziej przyjazny dla naszego organizmu. Przede wszystkim nie podnosi tak znacząco glukozy we krwi. Przypisuje mu się również działanie przeciw próchnicze. Jeśli interesuje Cię temat ksylitolu odsyłamy Cię tutaj nowa-moda-czy-wartościowy-substytut-cukru .W trakcie czytania możesz przekąsić nasze ciasto, które z pewnością zadowoli nie jedno podniebienie. Smacznego!

Składniki na 8 porcji szarlotki: 

  • jabłka 3 średnie sztuki 
  • mąka kukurydziana pół szklanki
  • mąka kokosowa 3 łyżki
  • jogurt naturalny 180 ml
  • skrobia ziemniaczana 1 łyżka
  • jajka 3 sztuki
  • cynamon 1 łyżka
  • ksylitol  4 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 140 kcal

Sposób przygotowania:

Jabłka należy obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wymieszać je z cynamonem i ksylitolem. Następnie należy roztrzepać jajka z jogurtem. Do płynnej masy należy dodać mąkę kukurydzianą, mąkę kokosową, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wcześniej przygotowane jabłka mieszać z masą z mąki i piec przez 40 minut w 180 stopniach C. 

Smacznego!


Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem Dietetyk Judyta Malagowska
Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:

Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek