Bezy dietetyczne

Bezy dietetyczne

Banalnie proste beziki z ksylitolem

Lubicie bezy?

No chyba znaczna większość zalicza się do tych, które je lubią. Delikatne, kruche, drobne. Łatwo można je przemycić do innych deserów. Świetnie sprawdzają się w kombinacjach z lekko kwaskowymi owocami, na przykład malinami czy borówkami. Do przygotowanych bezików możesz przygotować właśnie sos na bazie tych sosów. Jeśli będą przeszkadzać Ci ich niewielkie pesteczki, zawsze możesz całą masę przetrzeć dodatkowo przez sito. Da to efekt gładkiego i pysznego sosu. Nasze bezy przygotowane są w nieco innej wersji. Różnią się mianowicie rodzajem substancji słodzącej. W klasycznych bezikach wykorzystywany jest cukier. U nas tę funkcję  spełnia ksylitol. Wolniej podnosi cukier we krwi. Pamiętajcie, nie jest to słodzik sztucznego pochodzenia. Jest w  zupełności naturalną substancją słodzącą, inaczej nazywana również cukrem brzozowym. To, co - do dzieła! 

Składniki na 24 małe sztuki:

  • białka jaja kurzego 2 sztuki
  • ksylitol 1/2 szklanki zmielonego ksylitolu
  • sól 1 szczypta
  • skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1/2 łyżeczka

Wartość energetyczna jednej porcji: 13 kcal

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Stopniowo dodawać po łyżce  ksylitolu. Pod koniec dodać skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijać jeszcze przez kilka minut. Całość przełożyć do rękawa cukierniczego. Przygotowaną masę rozkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec  60 minut w 120 stopniach. 

Smacznego!

 
Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi