Bezy dietetyczne
Banalnie proste beziki z ksylitolem
Lubicie bezy?
No chyba znaczna większość zalicza się do tych, które je lubią. Delikatne, kruche, drobne. Łatwo można je przemycić do innych deserów. Świetnie sprawdzają się w kombinacjach z lekko kwaskowymi owocami, na przykład malinami czy borówkami. Do przygotowanych bezików możesz przygotować właśnie sos na bazie tych sosów. Jeśli będą przeszkadzać Ci ich niewielkie pesteczki, zawsze możesz całą masę przetrzeć dodatkowo przez sito. Da to efekt gładkiego i pysznego sosu. Nasze bezy przygotowane są w nieco innej wersji. Różnią się mianowicie rodzajem substancji słodzącej. W klasycznych bezikach wykorzystywany jest cukier. U nas tę funkcję spełnia ksylitol. Wolniej podnosi cukier we krwi. Pamiętajcie, nie jest to słodzik sztucznego pochodzenia. Jest w zupełności naturalną substancją słodzącą, inaczej nazywana również cukrem brzozowym. To, co - do dzieła!
Składniki na 24 małe sztuki:
- białka jaja kurzego 2 sztuki
- ksylitol 1/2 szklanki zmielonego ksylitolu
- sól 1 szczypta
- skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
- sok z cytryny 1/2 łyżeczka
Wartość energetyczna jednej porcji: 13 kcal
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Stopniowo dodawać po łyżce ksylitolu. Pod koniec dodać skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijać jeszcze przez kilka minut. Całość przełożyć do rękawa cukierniczego. Przygotowaną masę rozkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 60 minut w 120 stopniach.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski