Brownie fasolowe
Słodkie ciasto na bazie fasoli
Ciasta na bazie warzyw są niezwykle wartościowe. Najczęściej nie są w ogóle wyczuwalne. Dlatego też żadne dziecko nie zorientuje się, że jest coś nie tak. Dzięki bazie, jaką jest fasola, ciasto będzie miało więcej białka roślinnego i błonnika. Zamiast cukru buraczanego wykorzystaliśmy ksylitol. Często w ciastach stosuje się margarynę. Naszym zamiennikiem tego mało wartościowego tłuszczu jest olej kokosowy. Pamiętajcie, wybierzcie ten nierafinowany. Takie ciasto z pewnością zaskoczy niejedną osobę. Zapewniamy też, że nikt nie będzie w stanie rozpoznać, że znajduje się w nim fasola.
Składniki na 12 porcji brownie:
- czerwona fasola 2 puszki
- jajka 3 sztuki
- dojrzały banan 1 sztuka
- karob 4 łyżki
- ksylitol 1 szklanka
- proszek do pieczenia 1 łyżka
- olej kokosowy 4 łyżki
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 186 kcal
Sposób przygotowania:
Fasolę z puszki należy odsączyć i przepłukać. Do miski przełożyć fasolę, jajka, banana, karob, ksylitol i olej kokosowy. Całość dokładnie zmiksować do gładkiej masy. Przelać całość do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku od 40- 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski