OD SMACZNYCH I ZDROWYCH PRZEPISÓW po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

PRZEPISY - SMACZNIE I ZDROWO
Brownie fasolowe

Brownie fasolowe

Słodkie ciasto na bazie fasoli

Ciasta na bazie warzyw są niezwykle wartościowe. Najczęściej nie są w ogóle wyczuwalne. Dlatego też żadne dziecko nie zorientuje się, że jest coś nie tak. Dzięki bazie, jaką jest fasola, ciasto będzie miało więcej białka roślinnego i błonnika. Zamiast cukru buraczanego wykorzystaliśmy ksylitol. Często w ciastach stosuje się margarynę. Naszym zamiennikiem tego mało wartościowego tłuszczu jest olej kokosowy. Pamiętajcie, wybierzcie ten nierafinowany. Takie ciasto z pewnością zaskoczy niejedną osobę. Zapewniamy też, że nikt nie będzie w stanie rozpoznać, że znajduje się w nim fasola.

Składniki na 12 porcji brownie:

  • czerwona fasola 2 puszki
  • jajka 3 sztuki
  • dojrzały banan 1 sztuka
  • karob 4 łyżki
  • ksylitol 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • olej kokosowy 4 łyżki

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 186 kcal

Sposób przygotowania:

Fasolę z puszki należy odsączyć i przepłukać. Do miski przełożyć fasolę, jajka, banana, karob, ksylitol i olej kokosowy. Całość dokładnie zmiksować do gładkiej masy. Przelać całość do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku od 40- 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!



Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
POLECANE PRZEPISY
Pączki dietetyczne na tłusty czwartek
Lżejsza wersja tradycyjnego wypieku
Brownie fasolowe
Słodkie ciasto na bazie fasoli
Pulpeciki z wołowiny z ziemniakami
Danie z funkcjami prozdrowotnymi