Brownie fasolowe

Brownie fasolowe

Słodkie ciasto na bazie fasoli

Ciasta na bazie warzyw są niezwykle wartościowe. Najczęściej nie są w ogóle wyczuwalne. Dlatego też żadne dziecko nie zorientuje się, że jest coś nie tak. Dzięki bazie, jaką jest fasola, ciasto będzie miało więcej białka roślinnego i błonnika. Zamiast cukru buraczanego wykorzystaliśmy ksylitol. Często w ciastach stosuje się margarynę. Naszym zamiennikiem tego mało wartościowego tłuszczu jest olej kokosowy. Pamiętajcie, wybierzcie ten nierafinowany. Takie ciasto z pewnością zaskoczy niejedną osobę. Zapewniamy też, że nikt nie będzie w stanie rozpoznać, że znajduje się w nim fasola.

Składniki na 12 porcji brownie:

  • czerwona fasola 2 puszki
  • jajka 3 sztuki
  • dojrzały banan 1 sztuka
  • karob 4 łyżki
  • ksylitol 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • olej kokosowy 4 łyżki

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 186 kcal

Sposób przygotowania:

Fasolę z puszki należy odsączyć i przepłukać. Do miski przełożyć fasolę, jajka, banana, karob, ksylitol i olej kokosowy. Całość dokładnie zmiksować do gładkiej masy. Przelać całość do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku od 40- 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!



Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi