Brownie fasolowe

Brownie fasolowe

Słodkie ciasto na bazie fasoli

Ciasta na bazie warzyw są niezwykle wartościowe. Najczęściej nie są w ogóle wyczuwalne. Dlatego też żadne dziecko nie zorientuje się, że jest coś nie tak. Dzięki bazie, jaką jest fasola, ciasto będzie miało więcej białka roślinnego i błonnika. Zamiast cukru buraczanego wykorzystaliśmy ksylitol. Często w ciastach stosuje się margarynę. Naszym zamiennikiem tego mało wartościowego tłuszczu jest olej kokosowy. Pamiętajcie, wybierzcie ten nierafinowany. Takie ciasto z pewnością zaskoczy niejedną osobę. Zapewniamy też, że nikt nie będzie w stanie rozpoznać, że znajduje się w nim fasola.

Składniki na 12 porcji brownie:

  • czerwona fasola 2 puszki
  • jajka 3 sztuki
  • dojrzały banan 1 sztuka
  • karob 4 łyżki
  • ksylitol 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • olej kokosowy 4 łyżki

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 186 kcal

Sposób przygotowania:

Fasolę z puszki należy odsączyć i przepłukać. Do miski przełożyć fasolę, jajka, banana, karob, ksylitol i olej kokosowy. Całość dokładnie zmiksować do gładkiej masy. Przelać całość do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku od 40- 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!



Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje