Budyń z kaszy jaglanej

budyń z kaszy jaglanej

Tradycja z nowoczesnością

Budyń to taki deser, który przypomina nam dzieciństwo

Często jedzony sam lub z dodatkiem syropów owocowych. Nasza wersja naszpikowana jest błonnikiem, witaminami i magnezem. Ponadto jest bez kazeiny, cukru w czystej postaci jak i glutenu. To właśnie kasza jaglana i owoce dają błonnik. Natomiast za brak laktozy odpowiada mleko roślinne. Jeśli nie masz problemów z nietolerancją laktozy czy też kazeiną, możesz użyć zwykłego mleka, my polecamy wtedy takie 2% tłuszczu. Cały budyń w zasadzie można zjeść z dowolnymi owocami. U nas są to borówki i maliny, ale polecamy również truskawki, jeżyny, agrest. Wszystko to na co jest po prostu sezon. Taki odżywczy budyń jest świetnym posiłkiem, przekąską nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych.

Składniki na 2 porcje budyniu:

  • kasza jaglana 6 łyżek
  • mleko roślinne 1.5 szklanki
  • syrop daktylowy 2 łyżki 
  • karob 1 łyżka
  • masło orzechowe 1 łyżka
  • maliny 2 łyżki
  • borówki 2 łyżki

Wartość energetyczna jednej porcji: 340 kcal

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotować na mleku. Tak przygotowaną kaszę przełożyć do miseczki i wymieszać z syropem daktylowym, karobem i masłem orzechowym. Całość zbledować na gładki krem. Przełożyć budyń do mniejszych miseczek i ozdobić malinami i borówkami. 

Smacznego!


Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi