Budyń z kaszy jaglanej
Tradycja z nowoczesnością
Budyń to taki deser, który przypomina nam dzieciństwo
Często jedzony sam lub z dodatkiem syropów owocowych. Nasza wersja naszpikowana jest błonnikiem, witaminami i magnezem. Ponadto jest bez kazeiny, cukru w czystej postaci jak i glutenu. To właśnie kasza jaglana i owoce dają błonnik. Natomiast za brak laktozy odpowiada mleko roślinne. Jeśli nie masz problemów z nietolerancją laktozy czy też kazeiną, możesz użyć zwykłego mleka, my polecamy wtedy takie 2% tłuszczu. Cały budyń w zasadzie można zjeść z dowolnymi owocami. U nas są to borówki i maliny, ale polecamy również truskawki, jeżyny, agrest. Wszystko to na co jest po prostu sezon. Taki odżywczy budyń jest świetnym posiłkiem, przekąską nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych.
Składniki na 2 porcje budyniu:
- kasza jaglana 6 łyżek
- mleko roślinne 1.5 szklanki
- syrop daktylowy 2 łyżki
- karob 1 łyżka
- masło orzechowe 1 łyżka
- maliny 2 łyżki
- borówki 2 łyżki
Wartość energetyczna jednej porcji: 340 kcal
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotować na mleku. Tak przygotowaną kaszę przełożyć do miseczki i wymieszać z syropem daktylowym, karobem i masłem orzechowym. Całość zbledować na gładki krem. Przełożyć budyń do mniejszych miseczek i ozdobić malinami i borówkami.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski