Bułeczki twarogowe

Fit bułeczki twarogowe
Nasze bułeczki są świetny zamiennikiem tradycyjnych drożdżówek. Można je również wykorzystać jako bazowy, podstawowy posiłek. Z dodatkiem konfitury, masła orzechowego smakują wybornie, zapewniają sytość i dostarczają nam pełnych wartości odżywczych. Możemy je łatwo zabrać do szkoły, pracy, czy również na trening. Przygotowujemy je błyskawicznie, oszczędzając czas i nie potrzebujemy do ich przygotowania wyszukanych produktów.
Składniki na jedną porcję bułeczek:
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/4 szklanki mąki owsianej
- 250 g twarogu chudego
- 1 jajko
- 4 łyżki ksylitolu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 580 kcal
Sposób przygotowania:
Twaróg, jajko i ksylitol zmiksować ze sobą, następnie dodać dwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i uformować bułeczki ok. 6 - 8 sztuk. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec od 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski