Bułeczki twarogowe

Bułeczki twarogowe dietetyczne

Fit bułeczki twarogowe

Nasze bułeczki są świetny zamiennikiem tradycyjnych drożdżówek. Można je również wykorzystać jako bazowy, podstawowy posiłek. Z dodatkiem konfitury, masła orzechowego smakują wybornie, zapewniają sytość i dostarczają nam  pełnych wartości odżywczych. Możemy je łatwo zabrać do szkoły, pracy, czy również na trening. Przygotowujemy je błyskawicznie, oszczędzając czas i nie potrzebujemy do ich przygotowania wyszukanych produktów.

Składniki na jedną porcję bułeczek:

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/4 szklanki mąki owsianej
  • 250 g twarogu chudego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 580 kcal 

Sposób przygotowania:

Twaróg, jajko i ksylitol zmiksować ze sobą, następnie dodać dwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i uformować bułeczki ok. 6 - 8 sztuk. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec  od 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

 
Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi