Bułeczki twarogowe

Bułeczki twarogowe dietetyczne

Fit bułeczki twarogowe

Nasze bułeczki są świetny zamiennikiem tradycyjnych drożdżówek. Można je również wykorzystać jako bazowy, podstawowy posiłek. Z dodatkiem konfitury, masła orzechowego smakują wybornie, zapewniają sytość i dostarczają nam  pełnych wartości odżywczych. Możemy je łatwo zabrać do szkoły, pracy, czy również na trening. Przygotowujemy je błyskawicznie, oszczędzając czas i nie potrzebujemy do ich przygotowania wyszukanych produktów.

Składniki na jedną porcję bułeczek:

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/4 szklanki mąki owsianej
  • 250 g twarogu chudego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 580 kcal 

Sposób przygotowania:

Twaróg, jajko i ksylitol zmiksować ze sobą, następnie dodać dwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i uformować bułeczki ok. 6 - 8 sztuk. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec  od 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

 
Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje