Chlebek bananowy nie jest tradycyjnym, zwykłym chlebem. Możemy go zakwalifikować raczej jako ciasto . Do przygotowania chlebka bananowego wykorzystujemy dojrzałe banany, mąkę owsianą i wzbogacamy o siemię lniane. Zamiennikiem cukru jest erytrol. Produkty, które wykorzystujemy do przygotowania ciasta są bogatym źródłem błonnika pokarmowego regulującego procesy trawienne i przyspieszającego metabolizm, a siemię lniane dostarcza również cennych, prozdrowotnych związków dla naszego organizmu. Związki te regulują ciśnienie tętnicze krwi, obniżają ryzyko nowotworów, są doskonałym źródłem kwasów omega- 3, redukują cholesterol .
Składniki na 10 porcji :
- banany 3 sztuki
- olej kokosowy 3 łyżki
- jajko 1 sztuka
- erytrol 2 łyżki
- maka owsiana szklanka
- wanilia w laskach 1
- soda 1 łyżeczka
- siemię lniane 2 łyżki
Wartość energetyczna jednej porcji: 150 kcal
Sposób przygotowania :
W odpowiednim naczyniu zblendować banany, dodać rozpuszczony olej kokosowy, jajko roztrzepane, erytrol oraz wanilię i siemię lniane. Do drugiego naczynia przesiać mąkę , połączyć z sodą i szczyptą soli- wymieszać . Mąkę z sodą i szczyptą soli przełożyć do pierwszego naczynia i wszystko razem wymieszać. Nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec około 1 godziny.
Smacznego!