Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Zdrowy pomysł na drugie śniadanie lub przekąskę

Chlebek bananowy nie jest tradycyjnym, zwykłym chlebem. Możemy go zakwalifikować raczej jako ciasto . Do przygotowania chlebka bananowego wykorzystujemy  dojrzałe banany, mąkę owsianą  i wzbogacamy o  siemię lniane. Zamiennikiem cukru jest erytrol. Produkty, które wykorzystujemy do przygotowania ciasta są bogatym źródłem błonnika pokarmowego regulującego procesy trawienne i przyspieszającego metabolizm, a siemię lniane dostarcza również cennych, prozdrowotnych  związków dla naszego organizmu. Związki te regulują ciśnienie tętnicze krwi, obniżają ryzyko nowotworów, są doskonałym źródłem kwasów omega- 3, redukują cholesterol . 



Składniki na 10 porcji  :

  • banany 3 sztuki
  • olej kokosowy 3 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • erytrol 2 łyżki
  • maka owsiana  szklanka
  • wanilia w laskach 1
  • soda 1 łyżeczka
  • siemię lniane 2 łyżki

Wartość energetyczna jednej porcji: 150 kcal

Sposób przygotowania :

W odpowiednim naczyniu zblendować banany, dodać rozpuszczony olej kokosowy, jajko roztrzepane, erytrol oraz wanilię i siemię lniane. Do drugiego naczynia przesiać mąkę , połączyć z sodą i szczyptą soli- wymieszać . Mąkę z sodą i szczyptą soli przełożyć do pierwszego naczynia i wszystko razem wymieszać. Nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec około 1 godziny.

 

Smacznego!

 

 

 

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi