Ciasteczka jaglane z rodzynkami

Ciasteczka jaglane z rodzynkami

Lekkie ciastka bez glutenu

Kolejna bezglutenowa i tym razem również bezjajeczna propozycja na naszej stronie. Ciastka jaglane z rodzynkami. Przepis prosty i dość szybki. Główną rolę odgrywa mąka jaglana. Ciastka mają ciekawy smak dzięki dodatkowi masła orzechowego. Pamiętajcie,  wybierajcie takie masło, które nie zawiera cukru i żadnych dodatkowych olejów. Jeśli jesteście zainteresowani wyborem produktu o wysokiej wartości odżywczej. Żeby nasze ciastka były odpowiednio słodkie, wykorzystaliśmy ksylitol i rodzynki. I w ten oto sposób powstają pyszne i lekkie ciastka. Polecamy je szczególnie na drugie śniadanie dla dzieci. Będzie to świetny zastępnik mało wartościowych słodyczy, które można znaleźć w sklepikach czy automatach. Smacznego! 

Składniki na 10 porcji ciasteczek:

  • zmielone płatki jaglane lub mąka jaglana 10 łyżek
  • masło orzechowe 4 łyżki
  • olej kokosowy  2 łyżki
  • ksylitol  3 łyżki
  • rodzynki 1 garść
  • migdały 1 łyżka

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 165 kcal

Sposób przygotowania: 

Płatki jaglane zmielić lub wykorzystać mąkę jaglaną. Olej kokosowy i masło orzechowe oddzielnie  rozpuścić. Do jaglanki dodać kolejno olej, masło, ksylitol, rodzynki i lekko posiekane wcześniej migdały. Całość dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Formować ciasteczka, rozkładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15 - 20 minut w 180 stopniach. Co jakiś czas warto doglądać ciasteczek, aby się nie przypaliły. 

Smacznego!


Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje