Ciasteczka jaglane z rodzynkami

Ciasteczka jaglane z rodzynkami

Lekkie ciastka bez glutenu

Kolejna bezglutenowa i tym razem również bezjajeczna propozycja na naszej stronie. Ciastka jaglane z rodzynkami. Przepis prosty i dość szybki. Główną rolę odgrywa mąka jaglana. Ciastka mają ciekawy smak dzięki dodatkowi masła orzechowego. Pamiętajcie,  wybierajcie takie masło, które nie zawiera cukru i żadnych dodatkowych olejów. Jeśli jesteście zainteresowani wyborem produktu o wysokiej wartości odżywczej. Żeby nasze ciastka były odpowiednio słodkie, wykorzystaliśmy ksylitol i rodzynki. I w ten oto sposób powstają pyszne i lekkie ciastka. Polecamy je szczególnie na drugie śniadanie dla dzieci. Będzie to świetny zastępnik mało wartościowych słodyczy, które można znaleźć w sklepikach czy automatach. Smacznego! 

Składniki na 10 porcji ciasteczek:

  • zmielone płatki jaglane lub mąka jaglana 10 łyżek
  • masło orzechowe 4 łyżki
  • olej kokosowy  2 łyżki
  • ksylitol  3 łyżki
  • rodzynki 1 garść
  • migdały 1 łyżka

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 165 kcal

Sposób przygotowania: 

Płatki jaglane zmielić lub wykorzystać mąkę jaglaną. Olej kokosowy i masło orzechowe oddzielnie  rozpuścić. Do jaglanki dodać kolejno olej, masło, ksylitol, rodzynki i lekko posiekane wcześniej migdały. Całość dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Formować ciasteczka, rozkładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15 - 20 minut w 180 stopniach. Co jakiś czas warto doglądać ciasteczek, aby się nie przypaliły. 

Smacznego!


Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi