Ciasteczka jaglano- daktylowe

Ciasteczka jaglano- daktylowe

Lekko słodkie proteinowe ciasteczka

Nasze ciasteczka polecamy osobom aktywnym fizycznie, zwłaszcza po treningu.

Będą one nie tylko źródłem białka pochodzącego z odżywki proteinowe, ale również węglowodanów. To właśnie węglowodany są odpowiedzialne za odbudowę glikogenu mięśniowego. Jest to niezwykle ważny element w procesie regeneracji po treningu. 

Mąka jaglana jest łatwo dostępna w sklepach ze zdrową żywnością. Czasem może się zdarzyć, że znajdziemy ją w zwykłym supermarkecie. Jeśli nie masz ani jednej, ani drugiej możliwości, możesz mielić ziarna kaszy. Jedyną zasadą jest posiadanie dobrego blendera, młynka, który będzie w stanie je zmielić. 

Składniki na 10 sztuk:

  • mąka jaglana 3/4 szklanki
  • odżywka proteinowa  30 g
  • daktyle  4 sztuki
  • soda  1 łyżeczka
  • ksylitol  3 łyżki
  • mleko roślinne 3/4 szklanki
  • rozpuszczony olej kokosowy  3 łyżki

Wartość energetyczna jednej porcji:ok. 140 kcal 

Sposób przygotowania:

Olej kokosowy rozpuścić. Wszystkie składniki połączyć razem i całość wymieszać. Piec przez około 20 minut w 180 stopniach. 

Smacznego! 

 
Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi