Ciasteczka jaglano- daktylowe

Lekko słodkie proteinowe ciasteczka
Nasze ciasteczka polecamy osobom aktywnym fizycznie, zwłaszcza po treningu.
Będą one nie tylko źródłem białka pochodzącego z odżywki proteinowe, ale również węglowodanów. To właśnie węglowodany są odpowiedzialne za odbudowę glikogenu mięśniowego. Jest to niezwykle ważny element w procesie regeneracji po treningu.
Mąka jaglana jest łatwo dostępna w sklepach ze zdrową żywnością. Czasem może się zdarzyć, że znajdziemy ją w zwykłym supermarkecie. Jeśli nie masz ani jednej, ani drugiej możliwości, możesz mielić ziarna kaszy. Jedyną zasadą jest posiadanie dobrego blendera, młynka, który będzie w stanie je zmielić.
Składniki na 10 sztuk:
- mąka jaglana 3/4 szklanki
- odżywka proteinowa 30 g
- daktyle 4 sztuki
- soda 1 łyżeczka
- ksylitol 3 łyżki
- mleko roślinne 3/4 szklanki
- rozpuszczony olej kokosowy 3 łyżki
Wartość energetyczna jednej porcji:ok. 140 kcal
Sposób przygotowania:
Olej kokosowy rozpuścić. Wszystkie składniki połączyć razem i całość wymieszać. Piec przez około 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski