Ciasteczka jaglano- daktylowe

Ciasteczka jaglano- daktylowe

Lekko słodkie proteinowe ciasteczka

Nasze ciasteczka polecamy osobom aktywnym fizycznie, zwłaszcza po treningu.

Będą one nie tylko źródłem białka pochodzącego z odżywki proteinowe, ale również węglowodanów. To właśnie węglowodany są odpowiedzialne za odbudowę glikogenu mięśniowego. Jest to niezwykle ważny element w procesie regeneracji po treningu. 

Mąka jaglana jest łatwo dostępna w sklepach ze zdrową żywnością. Czasem może się zdarzyć, że znajdziemy ją w zwykłym supermarkecie. Jeśli nie masz ani jednej, ani drugiej możliwości, możesz mielić ziarna kaszy. Jedyną zasadą jest posiadanie dobrego blendera, młynka, który będzie w stanie je zmielić. 

Składniki na 10 sztuk:

  • mąka jaglana 3/4 szklanki
  • odżywka proteinowa  30 g
  • daktyle  4 sztuki
  • soda  1 łyżeczka
  • ksylitol  3 łyżki
  • mleko roślinne 3/4 szklanki
  • rozpuszczony olej kokosowy  3 łyżki

Wartość energetyczna jednej porcji:ok. 140 kcal 

Sposób przygotowania:

Olej kokosowy rozpuścić. Wszystkie składniki połączyć razem i całość wymieszać. Piec przez około 20 minut w 180 stopniach. 

Smacznego! 

 
Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje