Smak kokosa stał się popularny. Na rynku jest coraz więcej produktów w tym stylu. Poniżej możesz wypróbować przepis na ciasteczka kokosowe. Są one w pełni bez laktozy. Dlatego, jeśli zmagasz się z problemami spowodowanymi jej nietolerancją to trafiłeś w dziesiątkę. Do przygotowania deseru możesz wykorzystać dowolne mleko roślinne , które Ci odpowiada. Oprócz laktozy nasz przepis nie zawiera mąk zawierających gluten. Zamiast typowej pszennej wykorzystana została mąka kokosowa. Jeśli zależy Ci na ciastkach w pełni bezglutenowych pamiętaj, aby znaleźć specjalny proszek do pieczenia wolny od glutenu.
Składniki na 12 porcji ciasteczek:
- jaja kurze 2 sztuki
- mleko roślinne 100 ml
- olej kokosowy 3 łyżki
- ksylitol 5 łyżek
- mąka kokosowa 100 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- wiórki kokosowe 1 łyżka
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 111 kcal
Sposób przygotowania:
Olej rozpuścić. Jajka ubić z mlekiem. Do jajek i mleka dodać rozpuszczony olej kokosowy, ksylitol, mąkę, proszek do pieczenia i wiórki. Wszystko zmiksować razem. Uformować ciasteczka i przekładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w 180 stopniach C przez około 20 minut. Warto śledzić stopień wypieczenia, ponieważ każdy z piekarników może piec nieco inaczej.
Smacznego!