Ciasteczka z mango i chia
Proste ciasteczka z owocową nutą!
Ciasteczka bezglutenowe z owocami, to jest nasza propozycja na posiłek do pracy lub szkoły
Analizując dokładnie ich skład, możemy znaleźć w nich również odżywkę białkową. Czyli taka przekąska może znaleźć się również po treningu. Ciastka dostarczą nam nie tylko energię z węglowodanów prostych, w postaci cukrów z owoców. Węglowodany złożone również znalazły swoje miejsce. Są one głównie w mące kokosowej, owsianej i płatkach jaglanych. Za budowę i regenerację komórek będzie odpowiadać białko z odżywki proteinowej . Patrząc całościowo ciastka proponowane przez nas znajdą zastosowanie dla szerokiej populacji i z pewnością będą również smakować! Spróbuj, przekonaj się i bądź zdrów!
Składniki na 10 porcji ciasteczek:
- Mango 1 sztuka
- Banan 1,5 sztuki
- Płatki jaglane 1 szklanka
- Mąka owsiana 1/2 szklanki
- Bananowa odżywka białkowa 30 g
- Nasiona chia 2 łyżki
- Płatki migdałowe 2 łyżki
- Mąka kokosowa 1/2 szklanki
Wartość energetyczna jednej porcji: 163 kcal
Sposób przygotowania ciasteczek:
Mango i banana zmiksować razem, następnie dodać resztę składników: płatki 2 rodzaje mąk, odżywkę, bakalie. Całą masę należy dobrze wyrobić i formować ciasteczka. Papier do pieczenia wyłożyć na foremkę i układać kolejno ciasteczka. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Ciasteczka należy obserwować, aby się nie przypaliły.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski