Ciasteczka z mango i chia

Ciasteczka z mango i chia

Proste ciasteczka z owocową nutą!

Ciasteczka bezglutenowe z owocami, to jest nasza propozycja na posiłek do pracy lub szkoły

Analizując dokładnie ich skład, możemy znaleźć w nich również odżywkę białkową. Czyli taka przekąska może znaleźć się również po treningu. Ciastka dostarczą nam nie tylko energię z węglowodanów prostych, w postaci cukrów z owoców. Węglowodany złożone również znalazły swoje miejsce. Są one głównie w mące kokosowej, owsianej i płatkach jaglanych. Za budowę i regenerację komórek będzie odpowiadać białko z odżywki proteinowej . Patrząc całościowo ciastka proponowane przez nas znajdą zastosowanie dla szerokiej populacji i z pewnością będą również smakować! Spróbuj, przekonaj się i bądź zdrów! 

Składniki na 10 porcji ciasteczek:

  • Mango 1 sztuka   
  • Banan 1,5 sztuki 
  • Płatki jaglane 1 szklanka 
  • Mąka owsiana 1/2 szklanki 
  • Bananowa odżywka białkowa 30 g 
  • Nasiona chia  2 łyżki 
  • Płatki migdałowe 2  łyżki
  • Mąka kokosowa 1/2 szklanki 

Wartość energetyczna jednej porcji: 163 kcal

Sposób przygotowania ciasteczek:

Mango i banana zmiksować razem, następnie dodać resztę składników: płatki 2 rodzaje mąk, odżywkę, bakalie. Całą masę należy dobrze wyrobić i formować ciasteczka. Papier do pieczenia wyłożyć na foremkę i układać kolejno ciasteczka. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Ciasteczka należy obserwować, aby się nie przypaliły. 

Smacznego!

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi