OD SMACZNYCH I ZDROWYCH PRZEPISÓW po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

PRZEPISY - SMACZNIE I ZDROWO
ciasto bananowo- daktylowe

Ciasto daktylowo - bananowe

Z nutą orzechową - oryginalne ciasto

Przesłodkie ciasto, wcale nie za sprawą cukru buraczanego czy trzcinowego. U nas słodycz nadają daktyle i banany. Obydwa te produkty  są bogactwem potasu. Będą idealnie sprawdzać się w jadłospisach osób, którzy mają problemy z sercem. Nasze ciasto nie zawiera oleju palmowego, sztucznych składników i aromatów. Jeśli chcesz, aby Twoje ciasto było jeszcze bardziej naturalne, możesz samodzielnie przygotować masło orzechowe. Wystarczy zmiksować swoje ulubione orzechy i gotowe. 

Składniki na około 10 porcji ciasta:

Składniki na spód ciasta:

  • płatki owsiane 100 g
  • masło z kawałkami orzechów  3 łyżki
  • olej kokosowy  3 łyżki
  • rodzynki  1 garść

Składniki na masę do ciasta:

  • daktyle 10 sztuk
  • masło z kawałkami orzechów  2 łyżki
  • olej kokosowy  1 łyżka
  • mleko roślinne  1 łyżka

Do przełożenia:

  • banan  2 średnie sztuki

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 246 kcal

Sposób przygotowania spodu:

Olej rozpuścić z masłem, następnie połączyć z płatkami owsianymi i rodzynkami. Przelać masę do naczynia i całość wyrównać. 

Sposób przygotowania masy:

Daktyle zalać wrzątkiem i odczekać. Następnie odsączyć je z wody i przełożyć do blendera. Dolać do nich rozpuszczone masło z olejem kokosowym i mlekiem roślinnym. Całość zblendować. Na przygotowany wcześniej spód wyłożyć plasterki bananów. Następnie przykryć je masą przygotowaną z daktyli. Całość włożyć do lodówki na około 1h. 

Smacznego!


Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
POLECANE PRZEPISY
Pączki dietetyczne na tłusty czwartek
Lżejsza wersja tradycyjnego wypieku
Brownie fasolowe
Słodkie ciasto na bazie fasoli
Pulpeciki z wołowiny z ziemniakami
Danie z funkcjami prozdrowotnymi