top

Ciasto daktylowo - bananowe

ciasto bananowo- daktylowe

Z nutą orzechową - oryginalne ciasto

Przesłodkie ciasto, wcale nie za sprawą cukru buraczanego czy trzcinowego. U nas słodycz nadają daktyle i banany. Obydwa te produkty  są bogactwem potasu. Będą idealnie sprawdzać się w jadłospisach osób, którzy mają problemy z sercem. Nasze ciasto nie zawiera oleju palmowego, sztucznych składników i aromatów. Jeśli chcesz, aby Twoje ciasto było jeszcze bardziej naturalne, możesz samodzielnie przygotować masło orzechowe. Wystarczy zmiksować swoje ulubione orzechy i gotowe. 

Składniki na około 10 porcji ciasta:

Składniki na spód ciasta:

  • płatki owsiane 100 g
  • masło z kawałkami orzechów  3 łyżki
  • olej kokosowy  3 łyżki
  • rodzynki  1 garść

Składniki na masę do ciasta:

  • daktyle 10 sztuk
  • masło z kawałkami orzechów  2 łyżki
  • olej kokosowy  1 łyżka
  • mleko roślinne  1 łyżka

Do przełożenia:

  • banan  2 średnie sztuki

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 246 kcal

Sposób przygotowania spodu:

Olej rozpuścić z masłem, następnie połączyć z płatkami owsianymi i rodzynkami. Przelać masę do naczynia i całość wyrównać. 

Sposób przygotowania masy:

Daktyle zalać wrzątkiem i odczekać. Następnie odsączyć je z wody i przełożyć do blendera. Dolać do nich rozpuszczone masło z olejem kokosowym i mlekiem roślinnym. Całość zblendować. Na przygotowany wcześniej spód wyłożyć plasterki bananów. Następnie przykryć je masą przygotowaną z daktyli. Całość włożyć do lodówki na około 1h. 

Smacznego!


Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi