Ciasto daktylowo - bananowe

Z nutą orzechową - oryginalne ciasto
Przesłodkie ciasto, wcale nie za sprawą cukru buraczanego czy trzcinowego. U nas słodycz nadają daktyle i banany. Obydwa te produkty są bogactwem potasu. Będą idealnie sprawdzać się w jadłospisach osób, którzy mają problemy z sercem. Nasze ciasto nie zawiera oleju palmowego, sztucznych składników i aromatów. Jeśli chcesz, aby Twoje ciasto było jeszcze bardziej naturalne, możesz samodzielnie przygotować masło orzechowe. Wystarczy zmiksować swoje ulubione orzechy i gotowe.
Składniki na około 10 porcji ciasta:
Składniki na spód ciasta:
- płatki owsiane 100 g
- masło z kawałkami orzechów 3 łyżki
- olej kokosowy 3 łyżki
- rodzynki 1 garść
Składniki na masę do ciasta:
- daktyle 10 sztuk
- masło z kawałkami orzechów 2 łyżki
- olej kokosowy 1 łyżka
- mleko roślinne 1 łyżka
Do przełożenia:
- banan 2 średnie sztuki
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 246 kcal
Sposób przygotowania spodu:
Olej rozpuścić z masłem, następnie połączyć z płatkami owsianymi i rodzynkami. Przelać masę do naczynia i całość wyrównać.
Sposób przygotowania masy:
Daktyle zalać wrzątkiem i odczekać. Następnie odsączyć je z wody i przełożyć do blendera. Dolać do nich rozpuszczone masło z olejem kokosowym i mlekiem roślinnym. Całość zblendować. Na przygotowany wcześniej spód wyłożyć plasterki bananów. Następnie przykryć je masą przygotowaną z daktyli. Całość włożyć do lodówki na około 1h.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski