Ciasto jaglane- bez pieczenia

Ciasto jaglane

Proste ciasto bez glutenu i nabiału

Ciągłe przygotowywanie kanapek do szkoły, czy pracy może się znudzić. Dlatego też ciasto jaglane z wiórkami kokosowymi, będzie zupełną nowością w pudełku na 2 śniadanie. Kasza jaglana uważana jako królowa wszystkich kasz sprawdzi się idealnie w tej roli. Jest źródłem nie tylko błonnika, który da nam sytość, ale również magnezu, witamin z grupy B czy miedzi. Dodatek wiórków kokosowych do ciasta obniży jego indeks glikemiczny. Dzięki temu nie będziesz czuć się głody już po upływie godziny. Takie ciasto jest wolne od glutenu i od nabiału. Śmiało mogą spożywać je alergicy, ponieważ często alergizujące kakao zostało wymienione na karob. Czemu by nie spróbować i wprowadzić coś nowego, świeżego w swoim jadłospisie? 

Składniki na 8 porcji ciasta:

  • kasza jaglana przed ugotowaniem 1 szklanka
  • mleko roślinne  3 szklanki
  • woda 1 szklanka
  • wiórki kokosowe 150 g
  • ksylitol 10 łyżek
  • karob  0,5 łyżeczki do posypania
  • płatki migdałów 1 łyżeczka do posypania

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 213 kcal

 Sposób przygotowania:

Kaszę przepłukać wrzątkiem i zimną wodą. Umieścić w garnku oraz zalać wodą i mlekiem. Gotować przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać ksylitol i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać i gotować jeszcze przez około 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie całość zblendować. Tortownicę wysmarować nieco olejem. Następnie tak przygotowane ciasto przelać do foremki. Po wystygnięciu posypać karobem i płatkami migdałowymi.

Smacznego!


Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi