Od smacznych i zdrowych przepisów po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

Przepisy - smacznie i zdrowo
Ciasto jaglane

Ciasto jaglane- bez pieczenia



Artykuł pisany pod okiem Dietetyk Judyta Malagowska
Specjalistka ds. żywienia

Proste ciasto bez glutenu i nabiału

Ciągłe przygotowywanie kanapek do szkoły, czy pracy może się znudzić. Dlatego też ciasto jaglane z wiórkami kokosowymi, będzie zupełną nowością w pudełku na 2 śniadanie. Kasza jaglana uważana jako królowa wszystkich kasz sprawdzi się idealnie w tej roli. Jest źródłem nie tylko błonnika, który da nam sytość, ale również magnezu, witamin z grupy B czy miedzi. Dodatek wiórków kokosowych do ciasta obniży jego indeks glikemiczny. Dzięki temu nie będziesz czuć się głody już po upływie godziny. Takie ciasto jest wolne od glutenu i od nabiału. Śmiało mogą spożywać je alergicy, ponieważ często alergizujące kakao zostało wymienione na karob. Czemu by nie spróbować i wprowadzić coś nowego, świeżego w swoim jadłospisie? 

Składniki na 8 porcji ciasta:

  • kasza jaglana przed ugotowaniem 1 szklanka
  • mleko roślinne  3 szklanki
  • woda 1 szklanka
  • wiórki kokosowe 150 g
  • ksylitol 10 łyżek
  • karob  0,5 łyżeczki do posypania
  • płatki migdałów 1 łyżeczka do posypania

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 213 kcal

 Sposób przygotowania:

Kaszę przepłukać wrzątkiem i zimną wodą. Umieścić w garnku oraz zalać wodą i mlekiem. Gotować przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać ksylitol i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać i gotować jeszcze przez około 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie całość zblendować. Tortownicę wysmarować nieco olejem. Następnie tak przygotowane ciasto przelać do foremki. Po wystygnięciu posypać karobem i płatkami migdałowymi.

Smacznego!


Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem Dietetyk Judyta Malagowska
Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:

Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek