Ciągłe przygotowywanie kanapek do szkoły, czy pracy może się znudzić. Dlatego też ciasto jaglane z wiórkami kokosowymi, będzie zupełną nowością w pudełku na 2 śniadanie. Kasza jaglana uważana jako królowa wszystkich kasz sprawdzi się idealnie w tej roli. Jest źródłem nie tylko błonnika, który da nam sytość, ale również magnezu, witamin z grupy B czy miedzi. Dodatek wiórków kokosowych do ciasta obniży jego indeks glikemiczny. Dzięki temu nie będziesz czuć się głody już po upływie godziny. Takie ciasto jest wolne od glutenu i od nabiału. Śmiało mogą spożywać je alergicy, ponieważ często alergizujące kakao zostało wymienione na karob. Czemu by nie spróbować i wprowadzić coś nowego, świeżego w swoim jadłospisie?
Składniki na 8 porcji ciasta:
- kasza jaglana przed ugotowaniem 1 szklanka
- mleko roślinne 3 szklanki
- woda 1 szklanka
- wiórki kokosowe 150 g
- ksylitol 10 łyżek
- karob 0,5 łyżeczki do posypania
- płatki migdałów 1 łyżeczka do posypania
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 213 kcal
Sposób przygotowania:
Kaszę przepłukać wrzątkiem i zimną wodą. Umieścić w garnku oraz zalać wodą i mlekiem. Gotować przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać ksylitol i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać i gotować jeszcze przez około 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie całość zblendować. Tortownicę wysmarować nieco olejem. Następnie tak przygotowane ciasto przelać do foremki. Po wystygnięciu posypać karobem i płatkami migdałowymi.
Smacznego!