Ciasto jogurtowe z truskawkami
Idealne połączenie jogurtu z truskawkami
Truskawki, czekamy na nie całym rokiem. Możemy jeść je oczywiście w wersji mrożonej, ale nic nie odda smaku tej świeżej, sezonowej
Wiele osób nie lubi ich przetwarzać, najlepiej smakują im takie w całości bez żadnych dodatków. Jeśli jednak mamy ich pod dostatkiem, możemy w sprytny sposób wykorzystać ich wielki potencjał. Nasza propozycja to ciasto jogurtowe. Ciasto jest niezwykle wilgotne nie tylko dzięki obecności jogurtu, ale również tych pysznych sezonowych truskawek. Truskawki nie są wysoko kalorycznymi owocami. Zawierają sporo wody jak i witaminy C. Pamiętajmy sezonowe produkty są najbardziej wartościowe. Koniecznie trzeba je uwzględnić w jadłospisie.
Składniki na 15 porcji ciasta jogurtowego:
- Jajka kurze 2 sztuki
- Mąka pszenna razowa 2 szklanki
- Jogurt naturalny 370 g
- Roztopiony olej kokosowy 2 łyżki
- Ksylitol zmiksowany na puder 1/2 szklanki
- Miód 2 łyżki
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Truskawki około 1 szklanki
Wartość energetyczna jednej porcji: 135 kcal
Sposób przygotowania ciasta jogurtowego:
Jajka utrzeć z ksylitolem. Dodać masło i miód. Następnie jogurt i całość zmiksować. Dodać do masy mąkę razową i proszek. Zmiksować. Przygotowaną masę przelać do foremki. Na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w 180 stopniach przez 40 -45 minut.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski