Ciasto marchewkowe znajduje wielu wielbicieli. Wśród nich są również dzieci. To świetny sposób na to, aby poprzez jedzenie ciasta dodać nieco więcej wartości odżywczej. Przepis, który proponujemy zawiera w swoim składzie tłuszcze, bez których witamina A pochodząca z marchewki nie mogłaby być wchłonięta. Warto zaznaczyć, że nasze pyszne ciasto słodzone jest przez rodzynki i daktyle, które oprócz słodkiego smaku dostarczają znaczną ilość potasu. Chrupkość i zmianę tekstury zapewniają orzechy włoskie, które są również źródłem kwasów tłuszczowych. Te wszystkie pozytywne cechy składają się na świetny, pełnowartościowy przepis, który zdecydowanie warto wypróbować!
Składniki na całą foremkę ciasta:
- marchewki starte na średnich oczkach 3 duże sztuki
- mąka orkiszowa 1 szklanka
- jajka (roztrzepane) 2 sztuki
- wiórki kokosowe pół szklanki
- orzechy włoskie (lekko posiekane) 1 szklanka
- rodzynki pół szklanki
- świeże daktyle 1 garść
- miód lub syrop daktylowy 2 łyżki
- masło klarowane lub olej kokosowy lub masło ghee 3 łyżki
- cynamon 1 łyżka
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Wartość energetyczna jednej porcji: 250 kcal
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą. Daktyle i orzechy lekko posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce. Do składników suchych, dodać marchew, daktyle, orzechy. Masło lub olej kokosowy rozpuścić, dodać miodu i wymieszać. Do masła i miodu dodać roztrzepane jajka. Mokre składniki przełożyć do reszty produktów. Całą masę dokładnie wymieszać, aby wszystko się dobrze połączyło. Podłużną formę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.