Ciasto marchewkowe czyli sposób na przemycenie marchewki

Ciasto marchewkowe ? czyli sposób na przemycenie marchewki

Przekonaj się, że nawet proste ciasto może zawierać zdrowe składniki odżywcze

Ciasto marchewkowe znajduje wielu wielbicieli. Wśród nich są również dzieci. To świetny sposób na to, aby poprzez jedzenie ciasta dodać nieco więcej wartości odżywczej. Przepis, który proponujemy zawiera w swoim składzie tłuszcze, bez których witamina A pochodząca z marchewki nie mogłaby być wchłonięta. Warto zaznaczyć, że nasze pyszne ciasto słodzone jest przez rodzynki i daktyle, które oprócz słodkiego smaku dostarczają znaczną ilość potasu. Chrupkość i zmianę tekstury zapewniają orzechy włoskie, które są również źródłem kwasów tłuszczowych. Te wszystkie pozytywne cechy składają się na świetny, pełnowartościowy przepis, który zdecydowanie warto wypróbować!

Składniki na całą foremkę ciasta:

  • marchewki starte na średnich oczkach 3 duże sztuki
  • mąka orkiszowa  1 szklanka
  • jajka (roztrzepane)  2 sztuki
  • wiórki kokosowe  pół szklanki
  • orzechy włoskie  (lekko posiekane) 1 szklanka
  • rodzynki pół szklanki
  • świeże daktyle 1 garść
  • miód lub syrop daktylowy 2 łyżki
  • masło klarowane lub olej kokosowy lub masło ghee 3 łyżki
  • cynamon 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Wartość energetyczna jednej porcji: 250 kcal

Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą. Daktyle i orzechy lekko posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce. Do składników suchych, dodać marchew, daktyle, orzechy. Masło lub olej kokosowy rozpuścić, dodać miodu i wymieszać. Do masła i miodu dodać roztrzepane jajka. Mokre składniki przełożyć do reszty produktów. Całą masę dokładnie wymieszać, aby wszystko się dobrze połączyło. Podłużną formę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.



Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje