Cukinia nadziewana kurczakiem, kuskusem i papryką

Cukinia nadziewana kurczakiem, kuskusem i papryką

Faszerowana cukinia, danie odbiegające od tradycyjnej kuchni

Cukinia z mięsem kurczaka i kuskusem to danie, które warto przyrządzić ze względu na bogate wartości odżywcze. Cukinia zawiera w swoim składzie wiele cennych witamin i minerałów min: B1, C, K, beta karoten oraz potas, żelazo i magnez. Jest łatwostrawna, przez co polecana jest osobom z problemami układu trawiennego

Składniki na jedną porcję cukinii:

  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 0,5 porcji 
  • Sól biała 1 łyżeczka 5 g 
  • Kasza kuskus 4 łyżki 40 g 
  • Pieprz czarny 1 łyżeczki 5 gl
  • Masło ekstra 1 łyżka 10 g
  • Papryka czerwona 0,5 sztuki 80 g 
  • Marchew 1 śr. sztuka 80 g 
  • Cukinia 1 śr. sztuka 150 g 

Wartość energetyczna jednej porcji:350 kcal

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od kuskusu - zalewamy i niech pęcznieje. Pod przykryciem nie zlepi się podczas gdy będziemy przygotowywali farsz. Marchewką  trzemy  na średnich bądź grubych oczkach tarki. Paprykę pokroić wedle uznania . Oba warzywa podsmażamy na maśle przez 3-4 minuty.  Kurczak w kosteczki. Przyprawiamy go solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest zmieszanie mięsa z kuskusem, warzywami i kurczakiem co kończy proces przygotowywania farszu.

Cukinię przekrawamy wzdłuż osi aby powstały łódeczki. Wydrążamy środek i dokładnie myjemy. Wykładamy farszem, wkładamy  do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Na tym kończymy przygotowanie dania.

Smacznego!

Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje