Cukinia z mięsem kurczaka i kuskusem to danie, które warto przyrządzić ze względu na bogate wartości odżywcze. Cukinia zawiera w swoim składzie wiele cennych witamin i minerałów min: B1, C, K, beta karoten oraz potas, żelazo i magnez. Jest łatwostrawna, przez co polecana jest osobom z problemami układu trawiennego
Składniki na jedną porcję cukinii:
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 0,5 porcji
- Sól biała 1 łyżeczka 5 g
- Kasza kuskus 4 łyżki 40 g
- Pieprz czarny 1 łyżeczki 5 gl
- Masło ekstra 1 łyżka 10 g
- Papryka czerwona 0,5 sztuki 80 g
- Marchew 1 śr. sztuka 80 g
- Cukinia 1 śr. sztuka 150 g
Wartość energetyczna jednej porcji:350 kcal
Sposób przygotowania:
Zacznijmy od kuskusu - zalewamy i niech pęcznieje. Pod przykryciem nie zlepi się podczas gdy będziemy przygotowywali farsz. Marchewką trzemy na średnich bądź grubych oczkach tarki. Paprykę pokroić wedle uznania . Oba warzywa podsmażamy na maśle przez 3-4 minuty. Kurczak w kosteczki. Przyprawiamy go solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest zmieszanie mięsa z kuskusem, warzywami i kurczakiem co kończy proces przygotowywania farszu.
Cukinię przekrawamy wzdłuż osi aby powstały łódeczki. Wydrążamy środek i dokładnie myjemy. Wykładamy farszem, wkładamy do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Na tym kończymy przygotowanie dania.
Smacznego!