Cukinia nadziewana kurczakiem, kuskusem i papryką

Cukinia nadziewana kurczakiem, kuskusem i papryką

Faszerowana cukinia, danie odbiegające od tradycyjnej kuchni

Cukinia z mięsem kurczaka i kuskusem to danie, które warto przyrządzić ze względu na bogate wartości odżywcze. Cukinia zawiera w swoim składzie wiele cennych witamin i minerałów min: B1, C, K, beta karoten oraz potas, żelazo i magnez. Jest łatwostrawna, przez co polecana jest osobom z problemami układu trawiennego

Składniki na jedną porcję cukinii:

  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 0,5 porcji 
  • Sól biała 1 łyżeczka 5 g 
  • Kasza kuskus 4 łyżki 40 g 
  • Pieprz czarny 1 łyżeczki 5 gl
  • Masło ekstra 1 łyżka 10 g
  • Papryka czerwona 0,5 sztuki 80 g 
  • Marchew 1 śr. sztuka 80 g 
  • Cukinia 1 śr. sztuka 150 g 

Wartość energetyczna jednej porcji:350 kcal

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od kuskusu - zalewamy i niech pęcznieje. Pod przykryciem nie zlepi się podczas gdy będziemy przygotowywali farsz. Marchewką  trzemy  na średnich bądź grubych oczkach tarki. Paprykę pokroić wedle uznania . Oba warzywa podsmażamy na maśle przez 3-4 minuty.  Kurczak w kosteczki. Przyprawiamy go solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest zmieszanie mięsa z kuskusem, warzywami i kurczakiem co kończy proces przygotowywania farszu.

Cukinię przekrawamy wzdłuż osi aby powstały łódeczki. Wydrążamy środek i dokładnie myjemy. Wykładamy farszem, wkładamy  do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Na tym kończymy przygotowanie dania.

Smacznego!

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi