Czym byłyby nasze święta bez klasycznego czerwonego barszczu. Smak, tradycja nie może zostać pominięta na Wigilijnym stole. Metod przygotowywania barszczu jest mnóstwo. My dzisiaj proponujemy Wam barszcz na wywarze warzywnym. Jeśli macie czas, możecie przygotować nieco wcześniej zakwas buraczany. Wtedy Wasz barszcz będzie miał jeszcze głębszy smak i aromat. Jakie są plusy spożywania go na święta? Przede wszystkim będzie to żelazo, które pochodzi z buraków. Prócz tego jest w nim cała masa antyoksydantów, które dodadzą nam nieco witalności. Barszcz, zawsze można wypić bez dodatków. Natomiast jeśli zdecydujecie się na dodatki, to polecamy uszka na bazie mąki orkiszowej lub krokiet.
Składniki na około 4 porcje barszczu:
- buraki 2 kg
- bulion warzywny 2,5 l
- cebula 1 średnia sztuka
- masło klarowane lub ghee 1 łyżka
- przyprawy: 1 liść laurowy, 4 ziela angielskie, parę ziarenek czarnego pieprzu
- ocet lub sok z cytryny 1 łyżka
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 90 kcal
Sposób przygotowania:
Buraki obrać ze skóry i upiec w piekarniku przez około 1,5 h, do momentu, gdy będą miękkie. Pokroić je na plastry. Tak przygotowane buraki dodać do ugotowanego i przecedzonego bulionu warzywnego. Bulion można ugotować na marchewkach, selerze, pietruszce z dodatkiem różnych przypraw.Całość gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. Cebulkę pokroić na kawałki i podpiec na maśle klarowanym. Po 15 minutach dodać przyprawy i podpieczoną cebulkę. Tak przygotowaną zupę zdjąć z ognia i odstawić na noc lub około 6,8 h. Po tym czasie barszcz doprowadzić prawie do całkowitego zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać ocet i całość przecedzić. Tak przygotowany barszcz można jeszcze nieco doprawić. Kwaśny dodatek do barszczu sprawi, że zachowa on swój intensywny, buraczany kolor.
Smacznego!