Deser ryżowo - jabłkowy

deser ryżowo - jabłkowy

Odżywczy bezglutenowy deser

W naszym przepisie dzięki jeszcze kilku innym dodatkom, stworzysz pyszny deser. Warto dodać, że nasza propozycja jest bezglutenowa i nie zawiera często alergizującego kakao. Ten składnik wymieniliśmy na karob. Osoby nie tolerujące laktozy, również mogą spożywać ten deser. A to wszystko za sprawą mleka roślinnego. 

Jak widać da się skomponować posiłek, który będzie pasować swoim składem do różnych schorzeń. Wypróbuj i Ty! 

Składniki na 3 małe foremki:

  • ryż 125 g
  • mleko roślinne 1,5 szklanki
  • świeże daktyle  5 sztuk
  • posiekane migdały 2 łyżki
  • jabłko 1 sztuka
  • karob 1 łyżeczka
  • rodzynki 1 łyżka

Wartość energetyczna jednej porcji: 290 kcal

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować na mleku. Daktyle pokroić. Jabłko ścieramy na tarce. Do ugotowanego ryżu dodajemy daktyle, płatki migdałowe. Całość mieszamy i dodajemy starte jabłko i rodzynki. Deser nakładamy do foremek i posypujemy karobem.  Po nałożeniu wkładamy deser do lodówki i schładzamy. 

Smacznego!




Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje