Deser ryżowo - jabłkowy

deser ryżowo - jabłkowy

Odżywczy bezglutenowy deser

W naszym przepisie dzięki jeszcze kilku innym dodatkom, stworzysz pyszny deser. Warto dodać, że nasza propozycja jest bezglutenowa i nie zawiera często alergizującego kakao. Ten składnik wymieniliśmy na karob. Osoby nie tolerujące laktozy, również mogą spożywać ten deser. A to wszystko za sprawą mleka roślinnego. 

Jak widać da się skomponować posiłek, który będzie pasować swoim składem do różnych schorzeń. Wypróbuj i Ty! 

Składniki na 3 małe foremki:

  • ryż 125 g
  • mleko roślinne 1,5 szklanki
  • świeże daktyle  5 sztuk
  • posiekane migdały 2 łyżki
  • jabłko 1 sztuka
  • karob 1 łyżeczka
  • rodzynki 1 łyżka

Wartość energetyczna jednej porcji: 290 kcal

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować na mleku. Daktyle pokroić. Jabłko ścieramy na tarce. Do ugotowanego ryżu dodajemy daktyle, płatki migdałowe. Całość mieszamy i dodajemy starte jabłko i rodzynki. Deser nakładamy do foremek i posypujemy karobem.  Po nałożeniu wkładamy deser do lodówki i schładzamy. 

Smacznego!




Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi