Deser ryżowo - jabłkowy

Odżywczy bezglutenowy deser
W naszym przepisie dzięki jeszcze kilku innym dodatkom, stworzysz pyszny deser. Warto dodać, że nasza propozycja jest bezglutenowa i nie zawiera często alergizującego kakao. Ten składnik wymieniliśmy na karob. Osoby nie tolerujące laktozy, również mogą spożywać ten deser. A to wszystko za sprawą mleka roślinnego.
Jak widać da się skomponować posiłek, który będzie pasować swoim składem do różnych schorzeń. Wypróbuj i Ty!
Składniki na 3 małe foremki:
- ryż 125 g
- mleko roślinne 1,5 szklanki
- świeże daktyle 5 sztuk
- posiekane migdały 2 łyżki
- jabłko 1 sztuka
- karob 1 łyżeczka
- rodzynki 1 łyżka
Wartość energetyczna jednej porcji: 290 kcal
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować na mleku. Daktyle pokroić. Jabłko ścieramy na tarce. Do ugotowanego ryżu dodajemy daktyle, płatki migdałowe. Całość mieszamy i dodajemy starte jabłko i rodzynki. Deser nakładamy do foremek i posypujemy karobem. Po nałożeniu wkładamy deser do lodówki i schładzamy.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski