Deser twarogowy z gruszką i bakaliami

Deser twarogowy z gruszką i bakaliami

Cała gama odżywczych składników

Desery w pucharkach zawsze prezentują się świetnie. Warto przygotować sobie przezroczyste naczynka. Dzięki temu widać każdą warstwę i całość wygląda jeszcze lepiej. W naszym deserze znajduje się cała masa odżywczych składników. Jest w nim pełnowartościowe białko, źródło  tłuszczy i węglowodanów. Taki deserek może stanowić nawet pierwsze czy też drugie śniadanie. Kiedy wszystko przełożymy do plastikowego pudełka, to z łatwością zabierzemy całość do pracy czy szkoły. Jeśli nie lubisz gruszek, możesz je oczywiście zamienić na inny owoc. To samo tyczy się bakalii. Pamiętaj jednak o tym, aby zachować przyjęte mniej więcej proporcje. 

Składniki na 3 pucharki:

  • ser twarogowy chudy 250 g
  • jogurt  naturalny 10 łyżek
  • ksylitol  łyżki
  • gruszki 3 sztuki
  • płatki owsiane 10 łyżek 
  • żurawina 1 łyżka
  • rodzynki 1 łyżka
  • orzechy włoskie 1 łyżka
  • płatki migdałów 1 łyżka
  • nasiona chia 1 łyżka

Wartość odżywcza jednej porcji: 460 kcal

Sposób przygotowania:

Gruszki kroimy w kostkę. Do sera twarogowego dodajemy ksylitol i jogurt. Całość zblendować do gładkiej masy. Płatki owsiane zalać wrzątkiem, aby nieco zmiękły. Następnie odizolować od nich wodę i dodać po łyżce z każdych bakalii.  Po wstępnym przygotowaniu wszystkich składników przygotować pucharki i kolejno nakładać. Nakładanie zacząć od masy serowej, potem, płatki z bakaliami, 3 warstwa to znowu ser twarogowy i na sam koniec pokrojone gruszki. 

Smacznego!


 
Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi