Deser twarogowy z gruszką i bakaliami

Cała gama odżywczych składników
Desery w pucharkach zawsze prezentują się świetnie. Warto przygotować sobie przezroczyste naczynka. Dzięki temu widać każdą warstwę i całość wygląda jeszcze lepiej. W naszym deserze znajduje się cała masa odżywczych składników. Jest w nim pełnowartościowe białko, źródło tłuszczy i węglowodanów. Taki deserek może stanowić nawet pierwsze czy też drugie śniadanie. Kiedy wszystko przełożymy do plastikowego pudełka, to z łatwością zabierzemy całość do pracy czy szkoły. Jeśli nie lubisz gruszek, możesz je oczywiście zamienić na inny owoc. To samo tyczy się bakalii. Pamiętaj jednak o tym, aby zachować przyjęte mniej więcej proporcje.
Składniki na 3 pucharki:
- ser twarogowy chudy 250 g
- jogurt naturalny 10 łyżek
- ksylitol łyżki
- gruszki 3 sztuki
- płatki owsiane 10 łyżek
- żurawina 1 łyżka
- rodzynki 1 łyżka
- orzechy włoskie 1 łyżka
- płatki migdałów 1 łyżka
- nasiona chia 1 łyżka
Wartość odżywcza jednej porcji: 460 kcal
Sposób przygotowania:
Gruszki kroimy w kostkę. Do sera twarogowego dodajemy ksylitol i jogurt. Całość zblendować do gładkiej masy. Płatki owsiane zalać wrzątkiem, aby nieco zmiękły. Następnie odizolować od nich wodę i dodać po łyżce z każdych bakalii. Po wstępnym przygotowaniu wszystkich składników przygotować pucharki i kolejno nakładać. Nakładanie zacząć od masy serowej, potem, płatki z bakaliami, 3 warstwa to znowu ser twarogowy i na sam koniec pokrojone gruszki.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski