Deser twarogowy z owocami

Deser twarogowy z owocami

Pucharki pełne zdrowia

Nasza propozycja deseru nie zawiera tłustych serów, żółtek i nadmiernej ilości cukru. Omawiając jego wartość odżywczą, można powiedzieć, że zawiera sporo błonnika. Pochodzi on głównie z otrąb, owoców i daktyli. Słodki smak uzyskujemy dzięki bananowi, daktylom i ksylitolowi. Czyli jak widać same naturalne produkty. Taki deser możesz przygotować dziecku, a nawet jako danie na jakieś domowe przyjęcie. 

Składniki na 3 porcje twarogowego deseru: 

  • ser twarogowy  250 g
  • jogurt naturalny  10 łyżek
  • ksylitol  3 łyżki
  • banan 1 średnia sztuka
  • otręby owsiane  1 łyżka
  • truskawki  8 sztuk
  • daktyle świeże  8 sztuk
  • posiekane migdały 3 łyżki

Wartość energetyczna jednej porcji:  342 kcal 

Sposób przygotowania: 

Twaróg, jogurt, ksylitol miksujemy do uzyskania jednolitej masy, całość odstawić. Banana obrać i pokroić na równe kawałki i wymieszać z otrębami. Truskawki wymieszać z daktylami. W pucharkach układać warstwowo. Najpierw masę serową, następnie banany z otrębami, daktyle z truskawkami. Na koniec całość przykryć ponownie masą serową. Cały deser posypać płatkami migdałów.

Smacznego!




Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi