Deser z mascarpone

Deser z mascarpone

Tradycyjny deser w wersji dietetycznej

Od czasu do czasu można sobie pozwolić na chwilę przyjemności

Jeśli jeszcze w deserze umieścisz jakieś źródło witamin, to można stwierdzić, że będzie on wręcz idealny. Jeśli nie chcesz dodawać do swoich słodkości tradycyjnego cukru z buraka czy trzcinowego, wymień go! Możliwości jest całkiem sporo. My polecamy naturalne słodziki. Do nich właśnie należą ksylitol i erytrytol. Jeśli odpowiada Ci nieco inny smak możesz użyć syropu daktylowego czy syropu z agawy. Zawsze znajdziesz jakieś rozwiązanie. Jeśli wykorzystujesz do swojego deseru mascarpone, zrezygnuj z dodawania śmietany. Wtedy wykorzystaj albo jogurt naturalny albo grecki. Spowoduje to zmniejszenie kalorii w całym deserze. 

Składniki na 4 porcje deseru z mascarpone:

  • serek mascarpone 250 g
  • jogurt naturalny 370 g
  • żółtka  2 stuki
  • zmielony ksylitol 4 łyżki
  • winogrona 2 garście
  • kiwi  2 sztuki
  • pomarańcza 1 sztuka

Wartość energetyczna jednej porcji: 440 kcal

Sposób przygotowania deseru:

Serek zmiksować z jogurtem i ksylitolem.  Sparzyć całe jajka. Oddzielić żółtka od białek i do masy jogurtowej dodać żółtka. Na dnie pucharka ułożyć winogrona, następnie masę serową, kolejno kiwi, znów serek i na samym końcu pomarańcza. 

Smacznego!

Chcesz odmienić na stałe swój jadłospis? Sprawdź dietetyczne przepisy przygotowane przez naszych dietetyków!

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi