Deser z mascarpone
Tradycyjny deser w wersji dietetycznej
Od czasu do czasu można sobie pozwolić na chwilę przyjemności
Jeśli jeszcze w deserze umieścisz jakieś źródło witamin, to można stwierdzić, że będzie on wręcz idealny. Jeśli nie chcesz dodawać do swoich słodkości tradycyjnego cukru z buraka czy trzcinowego, wymień go! Możliwości jest całkiem sporo. My polecamy naturalne słodziki. Do nich właśnie należą ksylitol i erytrytol. Jeśli odpowiada Ci nieco inny smak możesz użyć syropu daktylowego czy syropu z agawy. Zawsze znajdziesz jakieś rozwiązanie. Jeśli wykorzystujesz do swojego deseru mascarpone, zrezygnuj z dodawania śmietany. Wtedy wykorzystaj albo jogurt naturalny albo grecki. Spowoduje to zmniejszenie kalorii w całym deserze.
Składniki na 4 porcje deseru z mascarpone:
- serek mascarpone 250 g
- jogurt naturalny 370 g
- żółtka 2 stuki
- zmielony ksylitol 4 łyżki
- winogrona 2 garście
- kiwi 2 sztuki
- pomarańcza 1 sztuka
Wartość energetyczna jednej porcji: 440 kcal
Sposób przygotowania deseru:
Serek zmiksować z jogurtem i ksylitolem. Sparzyć całe jajka. Oddzielić żółtka od białek i do masy jogurtowej dodać żółtka. Na dnie pucharka ułożyć winogrona, następnie masę serową, kolejno kiwi, znów serek i na samym końcu pomarańcza.
Smacznego!
Chcesz odmienić na stałe swój jadłospis? Sprawdź dietetyczne przepisy przygotowane przez naszych dietetyków!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski