Dietetyczne Muffiny Czekoladowe

Dietetyczne Muffiny Czekoladowe

Coś specjalnego słodkiego na weekend

Pyszne muffinki czekoladowe są wersją fit dla tradycyjnych muffinek. Zastąpiliśmy białą mąkę,  razową i owsianą. 

Składniki na 12 dietetycznych muffinek:

  •  szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
  •  szklanka mąki żytniej razowej lub orkiszowej
  •  2 łyżki kakao
  •  1 jajko
  •  1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego)
  •  1/2 szklanki  masła klarowanego ghee
  •  3/4 szklanki ksylitolu 
  •  trzy kostki czekolady gorzkiej (min. 70% kakao)
  •  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 płaska łyżeczka sody
  •  odrobinę soku z cytryny (ok. 3 łyżek)

Wartość energetyczna jednej  muffinki: 189 kcal

Sposób przygotowania dietetycznych muffinek:

Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Suche składniki umieścić w jednej misce, mokre w drugiej. Zawartość obu misek dobrze wymieszać. Połączyć całość i jeszcze raz wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Wylać ciasto do ok. 3/4 wysokości.

Smacznego!

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi