Dietetyczne Muffiny Czekoladowe
Coś specjalnego słodkiego na weekend
Pyszne muffinki czekoladowe są wersją fit dla tradycyjnych muffinek. Zastąpiliśmy białą mąkę, razową i owsianą.
Składniki na 12 dietetycznych muffinek:
- szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
- szklanka mąki żytniej razowej lub orkiszowej
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego)
- 1/2 szklanki masła klarowanego ghee
- 3/4 szklanki ksylitolu
- trzy kostki czekolady gorzkiej (min. 70% kakao)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- odrobinę soku z cytryny (ok. 3 łyżek)
Wartość energetyczna jednej muffinki: 189 kcal
Sposób przygotowania dietetycznych muffinek:
Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Suche składniki umieścić w jednej misce, mokre w drugiej. Zawartość obu misek dobrze wymieszać. Połączyć całość i jeszcze raz wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Wylać ciasto do ok. 3/4 wysokości.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski
Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi