Dietetyczne Muffiny Czekoladowe

Dietetyczne Muffiny Czekoladowe

Coś specjalnego słodkiego na weekend

Pyszne muffinki czekoladowe są wersją fit dla tradycyjnych muffinek. Zastąpiliśmy białą mąkę,  razową i owsianą. 

Składniki na 12 dietetycznych muffinek:

  •  szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
  •  szklanka mąki żytniej razowej lub orkiszowej
  •  2 łyżki kakao
  •  1 jajko
  •  1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego)
  •  1/2 szklanki  masła klarowanego ghee
  •  3/4 szklanki ksylitolu 
  •  trzy kostki czekolady gorzkiej (min. 70% kakao)
  •  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 płaska łyżeczka sody
  •  odrobinę soku z cytryny (ok. 3 łyżek)

Wartość energetyczna jednej  muffinki: 189 kcal

Sposób przygotowania dietetycznych muffinek:

Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Suche składniki umieścić w jednej misce, mokre w drugiej. Zawartość obu misek dobrze wymieszać. Połączyć całość i jeszcze raz wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Wylać ciasto do ok. 3/4 wysokości.

Smacznego!

Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje