Aromat przyprawy korzennej musi towarzyszyć każdym świętom Bożego Narodzenia. Dlatego też wykonanie piernika będzie idealnym sposobem na ich wykorzystanie. Nasza propozycja piernika jest bogata w błonnik i witaminy z grupy B. Mogą je spożywać osoby nietolerujące laktozę, ponieważ zwykłe mleko zastąpiliśmy sojowym. Jeśli nie chcesz używać gotowej przyprawy do piernika, zmiksuj goździki, kardamon i cynamon. Proporcje ustal samemu, tak jak lubisz.
Składniki na 10 porcji piernika:
- mąka żytnia 1 szklanka
- płatki owsiane 1 szklanka
- mleko sojowe 1 szklanka
- jaja 2 sztuki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda 1 łyżeczka
- miód 2 łyżki
- ksylitol 2 łyżki
- przyprawa do piernika 2 łyżeczki
Wartość energetyczna jednej porcji: około 130 kcal
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmielić na mąkę. Jaja zmiksować z ksylitolem do gładkiej masy. Do jajek dodać miód, mąkę, zmielone płatki i mleko. Całość zmiksować razem i na koniec dodać proszek do pieczenia , sodę i przyprawę do piernika. Całość wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec przez około 50 minut.
Smacznego!