Dietetyczny świąteczny piernik

Aromatyczny piernik na świąteczny stół i nie tylko
Aromat przyprawy korzennej musi towarzyszyć każdym świętom Bożego Narodzenia. Dlatego też wykonanie piernika będzie idealnym sposobem na ich wykorzystanie. Nasza propozycja piernika jest bogata w błonnik i witaminy z grupy B. Mogą je spożywać osoby nietolerujące laktozę, ponieważ zwykłe mleko zastąpiliśmy sojowym. Jeśli nie chcesz używać gotowej przyprawy do piernika, zmiksuj goździki, kardamon i cynamon. Proporcje ustal samemu, tak jak lubisz.
Składniki na 10 porcji piernika:
- mąka żytnia 1 szklanka
- płatki owsiane 1 szklanka
- mleko sojowe 1 szklanka
- jaja 2 sztuki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda 1 łyżeczka
- miód 2 łyżki
- ksylitol 2 łyżki
- przyprawa do piernika 2 łyżeczki
Wartość energetyczna jednej porcji: około 130 kcal
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmielić na mąkę. Jaja zmiksować z ksylitolem do gładkiej masy. Do jajek dodać miód, mąkę, zmielone płatki i mleko. Całość zmiksować razem i na koniec dodać proszek do pieczenia , sodę i przyprawę do piernika. Całość wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec przez około 50 minut.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski