Domowe krówki bez zbędnych dodatków

Krówki orzechowe

Same sprawdzone i wartościowe produkty. Wypróbuj to!

Orzechowe krówki

Przygotowaliśmy dla Was ten przepis, aby pokazać, że popularne słodycze można przygotować bez zbędnych dodatków. W sklepowych krówkach na etykiecie możemy zaobserwować obecność wielu składników. Nie każdy z nich jest dobry dla naszego zdrowia. Na pierwszym miejscu znajduje się cukier, syrop glukozowo- fruktozowy, często również śmietana i tłuszcze utwardzone. Takie składniki dają wiele do życzenia. U nas zamiast cukru jest syrop daktylowy, tłuszcze utwardzone zastępujemy olejem kokosowym. Natomiast smak orzechowy nadaje nam masło orzechowe o wysokiej jakości bez dodatków.

Składniki na 16 porcji:

  • olej kokosowy  1 szklanka
  • masło orzechowe 1 szklanka
  • syrop daktylowy   4 łyżki
  • aromat waniliowy 2 łyżeczki 

Sposób przygotowania:

W małym garnku rozpuścić olej kokosowy. Dodać do niego dobrej jakości masło orzechowe, syrop daktylowy oraz ekstrakt z wanilii. Całość zmiksować do gładkiej masy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej przygotowaną masę. Wyrównać wierzch wylanej masy. Wstawić do zamrażarki na około 1 godzinę, tak aby masa zgęstniała. P tym czasie wyjąć blaszkę i pokroić na kawałki. Przygotowane krówki należy przechowywać w lodówce.

Smacznego!



Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi