Domowe krówki bez zbędnych dodatków

Same sprawdzone i wartościowe produkty. Wypróbuj to!
Orzechowe krówki
Przygotowaliśmy dla Was ten przepis, aby pokazać, że popularne słodycze można przygotować bez zbędnych dodatków. W sklepowych krówkach na etykiecie możemy zaobserwować obecność wielu składników. Nie każdy z nich jest dobry dla naszego zdrowia. Na pierwszym miejscu znajduje się cukier, syrop glukozowo- fruktozowy, często również śmietana i tłuszcze utwardzone. Takie składniki dają wiele do życzenia. U nas zamiast cukru jest syrop daktylowy, tłuszcze utwardzone zastępujemy olejem kokosowym. Natomiast smak orzechowy nadaje nam masło orzechowe o wysokiej jakości bez dodatków.
Składniki na 16 porcji:
- olej kokosowy 1 szklanka
- masło orzechowe 1 szklanka
- syrop daktylowy 4 łyżki
- aromat waniliowy 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
W małym garnku rozpuścić olej kokosowy. Dodać do niego dobrej jakości masło orzechowe, syrop daktylowy oraz ekstrakt z wanilii. Całość zmiksować do gładkiej masy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej przygotowaną masę. Wyrównać wierzch wylanej masy. Wstawić do zamrażarki na około 1 godzinę, tak aby masa zgęstniała. P tym czasie wyjąć blaszkę i pokroić na kawałki. Przygotowane krówki należy przechowywać w lodówce.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski