Oto najlepszy przepis na tradycyjny domowy budyń. Pyszny prosty i szybki w przygotowaniu budyń waniliowy z owocami. Z naturalnych składników bez dodatków, ulepszaczy i innej chemii.
Składniki na 1 porcję budyniu:
- mleko 1 szklanka
- banan 1 sztuka
- żółtka jaja kurzego 2 sztuki
- jogurt grecki 3 łyżki
- maka ziemniaczana 1 łyżeczka
- wanilia w laskach
- erytrol 3 łyżeczki
- granat 1 łyżka
- borówka amerykańska garść
Wartość energetyczna jednej porcji: 496 kcal
Sposób przygotowania budyniu:
0,5 szklanki mleka zagotować z dwoma łyżeczkami erytrolu i wanilią. Pozostałe pół szklanki mleka zblendować z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Do gotującego się mleka dodać część zmiksowaną, obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować chwilę na niewielkim ogniu. Ostudzić, przykrywając wcześnie szczelnie folia spożywcza ( ochrona przed kożuchem).
Przygotować sos: Jogurt grecki wymieszać z łyżeczką erytrolu. Banana pokroić w plasterki rozłożyć na budyniu. Rozłożyć, również borówki i pestki granatu, polać sosem.
Smacznego!