Dorsz pieczony, ziemniaki, kapusta kiszona

Dorsz pieczony

Letni zdrowy obiad

Idealną propozycją dla osób chcących zmniejszyć ilość spożywanego mięsa i potraw mącznych  mogą być ryby, na przykład dorsz pieczony z ziemniakami. Dorsza możemy przyrządzić wieloma sposobami , jednym ze zdrowszych sposobów to pieczony filet z dorsza .Ryby morskie są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, witamin i minerałów.

Składniki na jedna porcję posiłku:

  • 150 g fileta z dorsza

  • 2 średnie sztuki ziemniaków

  • 100 g kapusty kiszonej

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

  • garść koperku

  • przyprawa do ryb

Wartość energetyczna jednej porcji: ok.270 kcal

Sposób przygotowania obiadu:
Dorsza przyprawić, skropić olejem i posypać koperkiem, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec 20-25 minut w 180 stopniach.
Ziemniaki ugotować, posypać resztą koperku.

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi