Idealną propozycją dla osób chcących zmniejszyć ilość spożywanego mięsa i potraw mącznych mogą być ryby, na przykład dorsz pieczony z ziemniakami. Dorsza możemy przyrządzić wieloma sposobami , jednym ze zdrowszych sposobów to pieczony filet z dorsza .Ryby morskie są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, witamin i minerałów.
Składniki na jedna porcję posiłku:
-
150 g fileta z dorsza
-
2 średnie sztuki ziemniaków
-
100 g kapusty kiszonej
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
garść koperku
-
przyprawa do ryb
Wartość energetyczna jednej porcji: ok.270 kcal
Sposób przygotowania obiadu:
Dorsza przyprawić, skropić olejem i posypać koperkiem, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec 20-25 minut w 180 stopniach.
Ziemniaki ugotować, posypać resztą koperku.