Gruszki zapiekane z orzechami i miodem

Gruszki zapiekane z orzechami i miodem

Przepyszny deser z czekoladowym aromatem

Za oknami wiosna, ale w chłodniejsze wieczory miło byłoby zrelaksować się smakując mocno czekoladowy deser na ciepło. Dzisiejsza propozycja jest banalnie prosta i wyjątkowo pyszna. Zapieczona gruszka z dodatkiem miodu i orzechów pod przykryciem czekolady – brzmi świetnie, prawda? Aby było zdrowo, zamiast czekolady mlecznej wybierz gorzką, która zawiera minimum 70% kakao. Mieszanka słodkiego i lekko gorzkiego smaku z pewnością Cię zachwyci!

Składniki na 2 porcję deseru:

  • gruszka – 1 sztuka
  • orzechy włoskie – garść
  • miód – 2 łyżeczki
  • gorzka czekolada – 4 kostki

Wartość energetyczna jednej porcji: 230 kcal

Sposób przygotowania:


Gruszkę obrać i przekroić na pół, wydrążyć środki. Do każdego ze środków dodać po pół łyżeczki miodu, posypać orzechami i lekko posiekaną gorzką czekoladą. Całość należy piec od 15 do 18 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

 

Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje