Gruszki zapiekane z orzechami i miodem

Gruszki zapiekane z orzechami i miodem

Przepyszny deser z czekoladowym aromatem

Za oknami wiosna, ale w chłodniejsze wieczory miło byłoby zrelaksować się smakując mocno czekoladowy deser na ciepło. Dzisiejsza propozycja jest banalnie prosta i wyjątkowo pyszna. Zapieczona gruszka z dodatkiem miodu i orzechów pod przykryciem czekolady – brzmi świetnie, prawda? Aby było zdrowo, zamiast czekolady mlecznej wybierz gorzką, która zawiera minimum 70% kakao. Mieszanka słodkiego i lekko gorzkiego smaku z pewnością Cię zachwyci!

Składniki na 2 porcję deseru:

  • gruszka – 1 sztuka
  • orzechy włoskie – garść
  • miód – 2 łyżeczki
  • gorzka czekolada – 4 kostki

Wartość energetyczna jednej porcji: 230 kcal

Sposób przygotowania:


Gruszkę obrać i przekroić na pół, wydrążyć środki. Do każdego ze środków dodać po pół łyżeczki miodu, posypać orzechami i lekko posiekaną gorzką czekoladą. Całość należy piec od 15 do 18 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

 

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi