Gruszki zapiekane z orzechami i miodem
Przepyszny deser z czekoladowym aromatem
Za oknami wiosna, ale w chłodniejsze wieczory miło byłoby zrelaksować się smakując mocno czekoladowy deser na ciepło. Dzisiejsza propozycja jest banalnie prosta i wyjątkowo pyszna. Zapieczona gruszka z dodatkiem miodu i orzechów pod przykryciem czekolady – brzmi świetnie, prawda? Aby było zdrowo, zamiast czekolady mlecznej wybierz gorzką, która zawiera minimum 70% kakao. Mieszanka słodkiego i lekko gorzkiego smaku z pewnością Cię zachwyci!
Składniki na 2 porcję deseru:
- gruszka – 1 sztuka
- orzechy włoskie – garść
- miód – 2 łyżeczki
- gorzka czekolada – 4 kostki
Wartość energetyczna jednej porcji: 230 kcal
Sposób przygotowania:
Gruszkę obrać i przekroić na pół, wydrążyć środki. Do każdego ze środków dodać po pół łyżeczki miodu, posypać orzechami i lekko posiekaną gorzką czekoladą. Całość należy piec od 15 do 18 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski