Jajecznica z awokado i łososiem na toście

Zwykła jajecznica w niezwykłym wydaniu
Kiedy nie chcesz jeść jajek w wydaniu na miękko, twardo czy jajecznicy, przygotuj je z innymi dodatkami. Dzięki temu odświeżysz swój jadłospis i wzbogacisz go w składniki odżywcze. Proponujemy Ci jajecznicę z łososiem i awokado. Ta propozycja będzie pełna zdrowych kwasów tłuszczowych, które działają profilaktycznie na układ krwionośny. W przepisie znajduje się połowa awokado. Możesz zwiększyć porcję i wykorzystać całe awokado. Jeśli jednak chcesz zostawić je na kolejny dzień, nie wyrzucaj pestki. Drugą część zostaw razem z pestką. To właśnie ona gwarantuje, że awokado nie ściemnieje.
Składniki na jedną porcję jajecznicy:
- jajka 2 sztuki
- szczypiorek 1 łyżeczka
- masło klarowane 0,5 łyżeczki
- pieczywo żytnie 2 kromki
- awokado 0,5 sztuki
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- łosoś wędzony 2 średnie plastry
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 520 kcal
Sposób przygotowania:
Jajka roztrzepać z solą, pieprzem . Na patelni rozgrzać masło klarowane i przygotować jajecznicę. Połowę awokado obrać ze skóry i przełożyć do miseczki. Rozgnieść je widelcem do gładkiej konsystencji. Do awokado dodać sok z cytryny sól i pieprz, wymieszać. Pieczywo włożyć do tostera lub piekarnika, aby było nieco bardziej chrupkie.Przygotowane tosty posmarować pastą z awokado, ułożyć jajecznicę oraz plastry łososia. Całość posypać szczypiorkiem.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski