Dobroczynne właściwości miodu są znane już od setek lat. Wiele osób wykorzystuje miód do celów leczniczych, w zależności od ich pochodzenia.
Jak sprawdzić czy miód jest fałszowany?
Przetestujcie swój miód i poszukajcie tych naturalnych bo tylko one spełniają właściwie swoją leczniczą rolę.
Gama miodów jest bardzo szeroka, co wpływa na ich kolor. Niestety za prawdziwy miód musimy płacić coraz więcej, dlatego też niektórzy nieuczciwi producenci wprowadzają sztuczne ulepszenia, które zatracają ich drogocenne właściwości. Pamiętajcie, kupujcie miód z zaufanych źródeł. Kiedy macie wątpliwości co do prawdziwości miodu możecie to sprawdzić w domu.
- Obserwacja krystalizacji - jeżeli stojący miód po 3 miesiącach od daty zbioru nie zaczyna krystalizować, niestety nie jest do końca naturalny. Krystalizacja jest naturalnym procesem prawdziwego miodu.
- Rozpuszczalność - prawdziwy miód rozpuszcza się w wodzie dość długo i nierównomiernie. Sztuczne miody rozpuszczają się szybko i równo.
- Waga - słoik litrowy zmieści nie mniej niż 1,4 kg miodu.
- Ściekanie - nabierając na łyżeczkę naturalny miód i lejąc go na talerzyk utworzy nam się z niego stożek.
Sztuczny miód ma jednolitą konsystencję i rozleje się po talerzyku.
Przetestujcie swój miód i poszukajcie tych naturalnych bo tylko one spełniają właściwie swoją leczniczą rolę.
Artykuł pisany pod okiem
Radosław Siałkowski - Specjalista ds. żywienia
Źródła naukowe: Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh
Zdrowie
To warto wiedzieć
Aktualności
Co u nas słychać
Przepisy
Smacznie i zdrowo
Metamorfozy
Wasze sukcesy
Sport
Porady i relacje