Kanapka z pastą z awokado

Kanapka z awokado

Pasta z awokado - samo zdrowie dla naszej cery

Kiedy przechodzimy na dietę, wydaje nam się, że jedzenie wszystkiego, co zawiera mało tłuszczu, to słuszne podejście. Niestety, tłuszcz to składnik niezwykle istotny w codziennym jadłospisie. Nie każdy rodzaj jest jednak odpowiedni. Gdzie znajduje się zdrowy i cenny tłuszcz, który warto często jeść? Oczywiście w awokado. Właśnie ten owoc zawiera w sobie tłuszcze sprzyjające nie tylko naszej sylwetce, ale także sercu, skórze czy włosom.

Składniki na jedną porcję pasty z awokado: 

  • pieczywo żytnie 2 kromki 
  • Awokado 1/2 sztuki 
  • Sok z limonki 1/4 limonki
  • Sól i pieprz 
  • Pomidor 1 sztuka lub kilka pomidorków koktajlowych 
  • Czarnuszka 
  • Jajko 1 sztuka

Wartość energetyczna jednej porcji:370 kcal

Sposób przygotowania pasty:

Jajko ugotować na twardo. Awokado rozgniatamy i mieszamy z sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. Przygotowaną pastą smarujemy pieczywo, a następnie kładziemy plastry pomidora oraz pokrojone jajko całość posypujemy czarnuszką.

Smacznego! 

 
Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi