Kiedy przechodzimy na dietę, wydaje nam się, że jedzenie wszystkiego, co zawiera mało tłuszczu, to słuszne podejście. Niestety, tłuszcz to składnik niezwykle istotny w codziennym jadłospisie. Nie każdy rodzaj jest jednak odpowiedni. Gdzie znajduje się zdrowy i cenny tłuszcz, który warto często jeść? Oczywiście w awokado. Właśnie ten owoc zawiera w sobie tłuszcze sprzyjające nie tylko naszej sylwetce, ale także sercu, skórze czy włosom.
Składniki na jedną porcję pasty z awokado:
- pieczywo żytnie 2 kromki
- Awokado 1/2 sztuki
- Sok z limonki 1/4 limonki
- Sól i pieprz
- Pomidor 1 sztuka lub kilka pomidorków koktajlowych
- Czarnuszka
- Jajko 1 sztuka
Wartość energetyczna jednej porcji:370 kcal
Sposób przygotowania pasty:
Jajko ugotować na twardo. Awokado rozgniatamy i mieszamy z sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. Przygotowaną pastą smarujemy pieczywo, a następnie kładziemy plastry pomidora oraz pokrojone jajko całość posypujemy czarnuszką.
Smacznego!