Kanapka z pastą z awokado

Kanapka z awokado

Pasta z awokado - samo zdrowie dla naszej cery

Kiedy przechodzimy na dietę, wydaje nam się, że jedzenie wszystkiego, co zawiera mało tłuszczu, to słuszne podejście. Niestety, tłuszcz to składnik niezwykle istotny w codziennym jadłospisie. Nie każdy rodzaj jest jednak odpowiedni. Gdzie znajduje się zdrowy i cenny tłuszcz, który warto często jeść? Oczywiście w awokado. Właśnie ten owoc zawiera w sobie tłuszcze sprzyjające nie tylko naszej sylwetce, ale także sercu, skórze czy włosom.

Składniki na jedną porcję pasty z awokado: 

  • pieczywo żytnie 2 kromki 
  • Awokado 1/2 sztuki 
  • Sok z limonki 1/4 limonki
  • Sól i pieprz 
  • Pomidor 1 sztuka lub kilka pomidorków koktajlowych 
  • Czarnuszka 
  • Jajko 1 sztuka

Wartość energetyczna jednej porcji:370 kcal

Sposób przygotowania pasty:

Jajko ugotować na twardo. Awokado rozgniatamy i mieszamy z sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. Przygotowaną pastą smarujemy pieczywo, a następnie kładziemy plastry pomidora oraz pokrojone jajko całość posypujemy czarnuszką.

Smacznego! 

 
Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje